Tijekom vikenda u Donjem Knegincu i Ivancu dogodile se prometne nesreće s ozlijeđenima; krivac ponovno alkohol!

VV | 3.10.2022. u 10:11h | Objavljeno u Crna kronika

Tijekom proteklog vikenda na prometnicama Varaždinske županije dogodilo se 15 prometnih nesreća i to dvije nesreće s ozlijeđenim osobama i 13 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

U nedjelju, 2. listopada, oko 1 sat u Donjem Knegincu dogodila se prometna nesreća s ozlijeđenim osobama. Muškarac starosti 28 godina upravljao je osobnim vozilom Radničkom ulicom u smjeru Topličke, pod utjecajem alkohola od 1.24 g/kg te nije bio vezan sigurnosnim pojasom. Pri izlasku iz oštrog desnog zavoja, zbog neprilagođene brzine osobinama i stanju ceste te uvjetima prometovanja, preko nogostupa je vozilom sišao ulijevo van kolnika te prednjim dijelom vozila udario u metalna dvorišna vrata ograde, a potom i u susjednu kuću, metalni slivnik oborinskih voda i kućište plinskog priključka.

U prometnoj je nesreći ozlijeđen vozač i 24-godišnji putnik iz njegovog vozila. Medicinska im je pomoć pružena u Općoj bolnici Varaždin,
a njihove će se ozljede okvalificirati naknadno.

Istog se dana dogodila i prometna nesreća u Ivancu, pri čemu je ozlijeđen 63-godišnjak. On je upravljao motociklom ulicom Mirka Maleza pod utjecajem alkohola od 2.36 g/kg. Dolaskom do raskrižja s kružnim tokom prometa, ušao je u prometni trak namijenjen prometu vozila iz suprotnog smjera, gdje je zbog utjecaja alkohola izgubio nadzor nad upravljačem i prednjim lijevim bočnim dijelom motocikla udario u betonski rubnik kružnog toka. Došlo je do nekontroliranog kretanja vozila po ulici Ivana Gorana Kovačića te je vozač pao na desnu bočnu stranu.

Zbog zadobivenih ozlijeda prevezen je u varaždinsku Opću bolnicu. Njegove ozljede za sad nisu okvalificirane.

Tijekom vikenda na području Varaždinske županije proveden je pojačani nadzor prometa te je utvrđeno ukupno 137 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i to: 16 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 10 prekršaja vožnje nepropisnom brzinom, 26 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 6 prekršaja nepropisne uporabe mobitela te 79 ostalih prekršaja.

Najviša utvrđena koncentracija alkohola iznosi 3.24 g/kg alkohola u organizmu, dok najviša utvrđena nepropisna brzina iznosi 100 km/h.
Svi vozači zatečeni u vožnji pod utjecajem alkohola su isključeni iz prometa, dok su dva vozača zadržana u posebnoj prostoriji do prestanka djelovanja alkohola. Među njima je i 41-godišnji vozač iz Ludbrega kod kojeg je policija proteklog vikenda izmjerila najveću koncentraciju alkohola od 3.24 g/kg.