Tijekom vikenda 4 prometne s ozlijeđenim osobama, rekorder imao 1.81 promila i nije bio vezan Foto: pixabay/ilustracija

Tijekom vikenda 4 prometne s ozlijeđenim osobama, rekorder imao 1.81 promila i nije bio vezan

vv | 20.3.2023. u 13:06h | Objavljeno u Crna kronika

U prometnoj nesreći koja se dogodila u petak, 17. ožujka oko 6.15 sati na državnoj cesti D-24 između Slanja i Hrastovskog, ozlijeđena je jedna osoba. Muškarac starosti 34 godine upravljao je osobnim vozilom iz smjera Slanja u smjeru Hrastovskog. U jednom je trenutku započeo pretjecanje bicikla kojim je ispred njega u istom smjeru, upravljao 61-godišnjak. Pritom je prednjim desnim bočnim dijelom vozila udario u bicikl, uslijed čega je 51-godišnjak pao s bicikla na kolnik. Vozač bicikla je ozlijeđen te mu je medicinska pomoć pružena u Općoj bolnici Varaždin. Njegove će se ozljede okvalificirati naknadno.

U petak, 17. ožujka oko 12.15 sati u Varaždinskoj ulici u Varaždinskoj ulici u Brezju Dravskom, dogodila se prometna nesreća s ozlijeđenom osobom. Muškarac starosti 44 godine upravljao je osobnim vozilom u smjeru Dubrave Križovljanske. Zbog neprilagođene brzine osobinama i stanju ceste te uvjetima prometovanja, prednjim je dijelom vozila udario u stražnji dio osobnog vozila kojim je ispred njega u istom smjeru upravljala 30-godišnjakinja, koja se zaustavila na kolniku radi propuštanja vozila iz suprotnog smjera u namjeri skretanja ulijevo u dvorište. U prometnoj je nesreći ozlijeđena vozačica. Medicinska joj je pomoć pružena u varaždinskoj Općoj bolnici, a njezine ozljede za sad nisu okvalificirane.

U prometnoj nesreći koja se dogodila u subotu, 18. ožujka oko 19.15 sati na županijskoj cesti između mjesta Sigetec Ludbreški i Sesvete Ludbreške, ozlijeđen je 31-godišnjak. On je upravljao teretnim vozilom pod utjecajem alkohola od 1.66 promila u smjeru Sesveta Ludbreških. U jednom je trenutku vozilom sišao ulijevo van kolnika, pri čemu je prednjim lijevim i bočnim dijelom vozila udario u kanal oborinskih voda. Pritom je ozlijeđen te je prevezen u Opću bolnicu Varaždin. Njegove će se ozljede okvalificirati naknadno.

Jedna je osoba ozlijeđena u prometnoj nesreći koja se dogodila u subotu, 18. ožujka oko 19.45 sati u Obrankovcu. Muškarac starosti 42 godine upravljao je osobnim vozilom kojemu je isteklo važenje prometne dozvole te pod utjecajem alkohola od 1.81 promila, a za vrijeme vožnje nije bio vezan sigurnosnim pojasom. Pri kretanju u smjeru Svetog Đurđa, prilikom izlaska iz desnog zavoja, zbog neprilagođene brzine kretanja osobinama i stanju ceste te uvjetima prometovanja, sletio je vozilom udesno van kolnika na zeleni pojas. Pritom je prednjim desnim dijelom vozila udario u stražnji lijevi dio osobnog vozila parkiranog na zelenoj površini, od siline udarca udareno je vozilo odbačeno prema naprijed, pri čemu je desnim bočnim dijelom udarilo prvoj u jednu, a potom i u drugu dvorišnu ogradu. U prometnoj je nesreći ozlijeđen vozač te mu je medicinska pomoć pružena u varaždinskoj Općoj bolnici.

Tijekom proteklog vikenda na prometnicama Varaždinske županije, dogodilo se 12 prometnih nesreća i to 4 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i 8 s materijalnom štetom.

U tom je vremenu proveden pojačani nadzor prometa, kojom prilikom je utvrđeno ukupno 300 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i to: 31 prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola, 1 prekršaj odbijanja alkotesta, 72 prekršaja vožnje nepropisnom brzinom, 41 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa, 14 prekršaja nepropisne uporabe mobitela te 141 ostalih prekršaja.

Najviša utvrđena koncentracija alkohola iznosi 1.95 g/kg alkohola u organizmu, dok najviša utvrđena nepropisna brzina iznosi 93 km/h.