Svibovec Toplički: 70-godišnjak se otrovao ugljičnim monoksidom

VV | 23.1.2023. u 13:30h | Objavljeno u Crna kronika

Jučer, 22. siječnja oko 12.15 sata u Ulici braće Radića u Svibovcu Topličkom u kupaonici obiteljske kuće, muškarac starosti 70 godina, otrovao se ugljičnim monoksidom. Kako je utvrđeno, do trovanja je došlo povratom plinova ugljičnog monoksida unutar kupaone kao posljedica rada plinskog bojlera i nape u kuhinji. Ozlijeđeni je prevezen po djelatnicima Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije u Opću bolnicu Varaždin, gdje mu je pružena medicinska pomoć. Ozljede mu za sada nisu okvalificirane. Policijski službenici nastavljaju rad na utvrđivanju svih okolnosti ovog događaja.

Kako bi se izbjegli tragični događaji, upozoravamo građane kako je obavezno da plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) servisiraju ovlašteni stručni serviseri jer će se na taj način povećati sigurnost i racionalizirati potrošnja goriva.

Vezano uz navedeno skrećemo pozornost građanima da s ciljem zaštite vlastitih života, ponajprije života djece, vode računa o plinskim potrošačima i potrošačima zraka koji su instalirani u njihovom kućanstvu prvenstveno plinski bojler s atmosferskim sagorijevanjem koji za rad koristi zrak iz stambenog prostora te kuhinjska napa koja svojim ventilatorom istiskuje zrak iz prostorije kroz ventilacijsku cijev pa je tlak u prostoriji manji od atmosferskog tlaka. Zrak tada ulazi iz vanjskog prostora u kuhinju kroz sve otvore pa i kroz dimovodnu cijev plinskog protočnog bojlera. Pritom zajedno sa zrakom uvlači i ugljični monoksid koji nastaje kod izgaranja plina. Ugljični monoksid nazivaju i „tihim ubojicom“ jer je riječ o bezbojnom plinu bez mirisa i okusa koji nastaje zbog nepotpunog izgaranja tvari krutih, tekućih i plinskih goriva. Preporučamo građanima da se posavjetuju sa ovlaštenim plinskim instalaterima i dimnjačarima te ukoliko se utvrdi navedena kombinacija da što prije iznađu najbolje rješenje za pravilnu izvedbu i korištenje.