Student okrivljen zbog silovanja maloljetnice

vv | 16.5.2019. u 23:44h | Objavljeno u Crna kronika

Zbog spolne radnje, koja je prema zakonu jednaka spolnim odnosom uporabom sile, podignuta je optužnica protiv studenta A. R. iz Varaždina, Okrivljeni, koji se nalazio u istražnom zatvoru od 10. do 13 kolovoza prošle godine, tereti se da je u poslijepodnevnim satima 8. kolovoza dovezao svojim vozilom u svoju kuću malodobnu djevojku, rođenu 2000. godine.

- Dok su se nalazili u spavaćoj sobi gdje su ležali na krevetu i ljubili se, pri čemu je malodobna djevojka bila obučena u gaćice i grudnjak, dok je A. R. bio gol, legao na nju te, iako mu je govorila da s njim ne želi imati spolni odnos i gurala ga od sebe, primio je jednom rukom za njene ruke, a drugom rukom se približio njenom spolovilu, odmaknuvši joj gaćice te ... To je ponovio više puta, nakon čega je, unatoč tome što je ponavljala da ne želi spolni odnos, započeo ... No, kako ga je i nadalje rukama snažno gurala od sebe te ga uspjela odgurnuti, nije uspio u nakani da je spolno iskoristi. Nakon što se ustala i počela se oblačiti, povukao ju je za nogu i bacio na krevet te ju tri puta ošamario i rukom je udario po stražnjici, no kako je i nadalje ponavljala da ne želi imati spolni odnos, pustio ju je iz kuće, stoji u optužnici.

Nakon što je okr. A. R. ispitan na policiji te je provedena dokazna radnja prvog ispitivanja okrivljenika, 11. kolovoza 2018. donijeto je rješenje o provođenju istrage tijekom koje su na okolnosti prijavljenog kaznenog djela ispitani svjedoci. Prije donošenja rješenja o provođenju istrage, kao hitne dokazne radnje, provedene su pretraga doma i drugih prostora A. R. Tom prilikom su izuzeti ručnici i krevetnina u spavaćoj sobi na katu kuće, odjeća malodobne djevojke i okrivljenog. Uz to, proveden je tjelesni pregled, a ujedno je izuzeta Facebook komunikacija malodobne djevojke i okrivljenog A. R. te je provedeno njezino psihologijsko vještačenje.

Kako je okrivljeni naveo u svom iskazu, u sobi su se ljubili i skinuli majice, došlo je do "predigre", ona je uživala pa ju je pitao hoće li se "seksati", što je ona odbila jer nema 18 godina, koje će navršiti drugi tjedan. 

- Prihvatio je protivljenje, ali joj je ukazao da se onda više s njom neće naći te je nije htio odvesti autom, zbog čega se ona ljutila pa joj je kasnije poslao poruku u kojoj se zbog toga ispričao. Također je naveo da je potom dobio poruku na Facebook da izađe van, neko mu je lupao po vratima, bilo je dvoje ljudi, koji su se derali da će ga ubiti, a proizlazi da su mu takve prijetnje proslijeđene i putem Facebook-a, kao i da mu je malodobna djevojka napisala da ju je htio silovati zbog čega je bio u šoku.... Opisao je da je potom došla policija, ali su ove osobe već otišle, nakon čega je ona otišla na policiju, a također je opisao i komunikaciju putem Facebook-a u kojoj je ona govorio da neće s njom imati seks prije nego bude punoljetna pa mu je ona napisala "da nabaci par lažnih modrica, par lažnih suza" te da je prijavljen i ide u zatvor te što misli kome bi se vjerovalo, a da je tu konstrukciju imala u glavi prije tri tjedna i sada je vjerojatno isprovocirana što joj je rekao da prekidaju odnos, navodi se u optužnici u kojoj se ponavlja da je okrivljeni istaknuo da se radi o konstrukciji žrtve isprovocirane što je prekinuo njihov odnos, a ona se možda zaljubila pa ju je to povrijedilo, što se može vidjeti iz Facebook komunikacije.

Dodao je da kad je rekla da ne želi seks, onda je sve stalo, obukli su se i otišli dolje. Iz obrane proizlazi da sada ima velike probleme i da bi mu to moglo uništiti posao koji radi, da je cijeli život u sportu, ne puši, ne pije i nikada nije agresivan te treba diplomirati. Također je u obrani naglašavao da je on poštivao to što je malodobna djevojka rekla da ne želi odnos jer svatko ima pravo na svoj izbor, a kada su se ljubili i bili jedan na drugome ona je njega također dirala.  Tvrdnje da se radi o iskonstruiranom događaju od strane malodobne djevojke okrivljenik je potkrijepio Facebook komunikacijom. Tako iz poruka razmijenjenih 19. srpnja 2018. proizlazi da je djevojka napisala okrivljeniku "da sam htlea bi te već prijavila...no ja bi rekla da si bil pijan i agresivan, koju lažnu suzu nabacim i da vidiš", na što joj okrivljenik odgovara "ali nemaš dokaze haha, zabrijala si", nakon čega ona njemu piše poruku "ma napravim si koju modricu nije bed kaj budu vjerovali tebi koji se ni ne sjećaš ili meni ha ha".

Nasuprot tome, djevojka je opisala da se u sobi okrivljeni digao, primio ju za nogu, povukao na krevet i počeo udarati po stražnjici te ju par puta ošamario po licu. Vidjela je da je ljut i nije se htjela prepustiti svemu tome, već je rekla da hoće doma, a kada se oblačila, gledajući ga preplašeno i s gađenjem, rekao joj je da nije prva koja ga tako gleda. Opisala je da ju potom nije htio voziti kući, ali joj je otključao ogradu i pustio je. Išla je pješice, stavila je sunčane naočale jer je plakala, boljelo ju je kad je hodala, nije znala gdje je točno, a kad je došla do K. trga primijetila ju je prijateljica V. koja je bila u autu s tatom, pa su stali. Prijatlejica je došla do nje, srušila se na pod i naslonila se na zgradu te je počela plakati.