Smiljana Srnec tražila produljenje prekida izvršavanja zatvorske kazne, sud ju je odbio Foto: Krešimir Đurić

Smiljana Srnec tražila produljenje prekida izvršavanja zatvorske kazne, sud ju je odbio

24sata/vv | 20.11.2023. u 14:25h | Objavljeno u Crna kronika

Smiljana Srnec, koja u Kaznionici u Požegi izdržava kaznu zbog ubojstva sestre Jasmine Dominić, tražila je produljenje prekida izvršavanja zatvorske kazne, ali slavonskobrodski Županijski sud ju je odbio, piše 24sata. U kaznionicu u Požegi se mora javiti do 12. prosinca.

Srnec je sredinom rujna dobila tromjesečni prekid izdržavanja zatvorske kazne zbog teške i složene operacije, koja se može obaviti samo u Kliničkom bolničkom centru. Tada su sa Županijskog suda u Slavonskom Brodu objasnili da je prekid odobren jer joj se pogoršala kronična bolest koja se ne može liječiti u okviru zatvorskog sustava.  Navodno se radi o medicinskom problemu, odnosno problemima s kralježnicom koji je muče još od kraja 1990-ih, doznao je 24sata.

Još tijekom sudskog postupka obrana je od Županijskog suda u Varaždinu suda tražila da se vještači njezina medicinska dokumentacija kako bi se vidjelo je li mogla, s obzirom na ozljedu, sama podići tijelo ubijene sestre te ga spremiti u škrinju kako je to tvrdilo tužiteljstvo, piše 24sata.

Jedan od glavnih uvjeta privremenog puštanja bio je da se Srnec mora javljati u nadležnu policijsku postaju te jednom tjedno u probacijski ured prema odobrenom mjestu prekida ako je određen nadzor. Tri mjeseca koja nije provela u zatvoru ne uračunavaju joj se u izvršenje kazne od 15 godina zatvora.

Podsjetimo, Smiljana Srnec je 30. lipnja 2020. godine proglašena krivom za ubojstvo svoje sestre Jasmine Dominić te ju Županijski sud u Varaždinu osudio na 15 godina zatvora. Sud je u svojoj odluci obrazložio je da je optužba dokazala da je jedino Smiljana Srnec imala i motiv i priliku da ubije svoju sestru, da fizički dokazi pronađeni u škrinji upućuju samo na Smiljanu te da svi ostali indicijski dokazi kao i iskazi svjedoka također upućuju da je imala loše odnose sa sestrom, često na rubu fizičkog obračuna te je već prethodno odslužila uvjetnu kaznu izdavanja lažnog iskaza.

VIDEO Smiljana Srnec proglašena krivom za ubojstvo sestre Jasmine Dominić

Odbacili su gotovo sve tvrdnje obrane od navodnih implikacija da se petljalo s fizičkim dokazima, nedorečenu optužbu da je za ubojstvo kriv netko drugi iz obitelji, s posebnim naglaskom na sada preminulog oca te da su iskazi svjedoka koji su tvrdili da su zadnji puta vidjeli Jasminu tijekom ljeta 2000. godine neutemeljeni te tvrdnje da je nestala Jasmina bila u kontaktu s poznanicima još 2003. godine.

Nakon potvrde presude na drugostupanjskom sudu, u 2021. godini joj je odbijena žalba na Vrhovnom sudu.

„I majka i otac mogli su počiniti ubojstvo“

Vrhovni sud odbio žalbu: Smiljani Srnec potvrđena presuda za ubojstvo sestre