Slučaj "Mercator": Obranić kaže da je oštetio Grad jer Parkovima nije naplaćivao najamninu Foto: VV arhiva

Slučaj "Mercator": Obranić kaže da je oštetio Grad jer Parkovima nije naplaćivao najamninu

M.P./Varaždinske vijesti | 7.12.2016. u 08:08h | Objavljeno u Crna kronika

Saslušanjem Stjepana Božića Peharde, Alfreda Obranića i Borislava Šimenca u srijedu 30. studenog je na Općinskom sudu u Koprivnici nastavljen kazneni postupak protiv bivšeg varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka i bivšeg direktora Parkova Miljenka Ptičeka koji se terete zbog sklapanja ugovora o zamjeni zemljišta između Grada i Parkova početkom ožujka 2006. godine.

Riječ je o ugovoru po kojem je Parkovima pripao 6,3 milijuna kuna vrijedan rasadnik na kojem je potom izgrađen Mercator (današnji Konzum), a Gradu je pripala šuma Jelačićka gdje je kasnije izgrađena Arena. Međutim, Odvjetništvo smatra kako Parkovi nisu bili vlasnik šume Jelačićke, već je to bio Grad Varaždin koji je dao rasadnik pritom pretrpjevši štetu od 6,3 milijuna kuna.

Obranić (76), varaždinski gradonačelnik od 1995. do 1997. i gradski vijećnik u dva mandata, kojeg je optužba pozvala za svjedoka, naglasio je da Parkovi nisu nikada bili vlasnik šume Jelačićke.

- Nisam pravnik, no na šumu Jelačićku, ako je bila šuma, trebala se kao vlasnik upisati država ili, ako je ušla u GUP, trebala je postati vlasništvo Grada Varaždina - kazao je Obranić, napomenuvši da ne zna jesu li Parkovi ikada nešto radili u Jelačićki ili bili njen dugogodišnji korisnik.

Naglasio je da je šuma bila zapuštena te se u nju dovozio otpad bez nadzora.

- Istočni dio grada, za razliku od zapadnog gdje je bila Dravska šuma koja se održavala, bio je prepušten stihiji - ustvrdio je Obranić.

Osim šume, kako je dodao, Grad bio vlasnik i rasadnika, odnosno toga zemljišta, dok su objekti na njemu bili u vlasništvu Parkova.

- Rasadnik je bio neusporedivo veće vrijednosti od šume - ocijenio je Obranić dodavši da je tijekom svog gradonačelničkog mandata nastojao obogaćivati vrijednost gradske imovine, a ne je smanjivati. Na Čehokovo pitanje odakle crpi saznanja o vlasništvu nad Jelačićkom ili pak rasadnikom, odgovorio je da iz rasprava i razgovora koje su se vodile oko te teme.

- Nisam gledao dokumente, no sjećam se da ste i vi sami rekli da nije u redu da su na površini zgrade Parkova, a zemljište je gradsko - odvratio mu je Obranić. Što se tiče privatizacije tvrtke provedene za vrijeme direktora Josipa Ljubomira Brdara s kojim je, kazao je Obranić, prijatelj već “sto godina”, naveo je da je sve čime se tvrtka služila ušlo u njen temeljni kapital, no samo zemljište rasadnika nije. Ipak, mišljenja je kako objekti na rasadniku nisu bili prevelike vrijednosti.

- Iako nemam stručnog znanja o vrijednosti, po mom mišljenju, s obzirom kako su izgledale, tri su čovjeka u nekoliko dana mogla srušiti te prostorije. Grad, kada sam bio gradonačelnik, Parkovima nije naplaćivao najam za objekte koje je imao na zemljištu u vlasništvu Grada budući da sam rekao da su objekti u vlasništvu Parkova, a zemljište Grada - naveo je Obranić.

Na Čehokovo pitanje nije li stoga oštetio Grad budući da kao gradonačelnik Parkovima nije naplaćivao najam za 50.000 kvadrata vrijednog gradskog zemljišta, a tijekom iskaza naveo je da je nastojao obogaćivati vrijednost imovine, Obranić je odgovorio da jest.

- Sada vidim da sam oštetio Grad jer nisam naplaćivao najamninu Parkovima - rekao je Obranić, dodavši da se tih godina nisu bavili pitanjima društvenog vlasništva, zemljišta i imovine budući da je to bilo vrijeme akcija “Bljesak” i “Oluja”.

Kada mu je Čehok pokazao vlastovnicu za šumu Jelačićku, također je priznao da iz nje proizlazi da su Parkovi bili vlasnik šume Jelačićke, no nije znao ništa o 59.670 dinara koje je Ina platila Parkovima za zemljište gdje je izgrađena mjerno-redukcijska stanica.

- To je bilo društveno vlasništvo, bilo je i vaše i naše i njihovo. Apsurdi su društvenog vlasništva zašto je to isplaćeno Parkovima - ocijenio je Obranić naposljetku ipak kazavši da bi temeljem dokumenata koje mu je predočio Čehok mogao zaključiti da su Parkovi bili vlasnici ili korisnici šume Jelačićka.

Čehok je prigovorio istinitosti njegovog iskaza upozorivši da u inkriminirano vrijeme uopće nije bio gradski vijećnik već kasnije, da nema pravnih spoznaja, a niti je u zemljišno-knjižnom odjelu varaždinskog Općinskog suda provjeravao status nekretnina.

- Svoja saznanja crpi iz “rekla-kazala” razgovora - napomenuo je Čehok.