SLUČAJ MERCATOR Državno odvjetništvo žalit će se na oslobađajući presudu

| 15.4.2019. u 15:13h | Objavljeno u Crna kronika

Nadležno državno odvjetništvo žalit će se na presudu koprivničkog Općinskog suda koji je, kao što smo pisali, Ivana Čehoka i Miljenka Ptičeka oslobodio od optužbe za sklapanje štetnog ugovora, odnosno poticanje na to.
”Parkovi nisu mogli steći šumu”

U optužnici se navodilo da je Čehok, kao gradonačelnik Grada Varaždina i predsjednik Gradskog poglavarstva Grada Varaždina, 1. ožujka 2006. zaključio ugovor o zamjeni nekretnina s Miljenkom Ptičekom, direktorom gradskog društva Parkovi d.d., koji je upravo to od njega i tražio, iako su obojica bili svjesni štetnosti ovog pravnog posla za Grad Varaždin. Naime, prema tom ugovoru, Grad Varaždin je Parkovima predao u vlasništvo 6,36 milijuna kuna vrijedne nekretnine upisane u zemljišnim knjigama Općinskog suda Varaždin, k.o. Varaždin, pl. 6102, označene kao čkbr. 808/1, i to gospodarske zgrade sa 4.240 m2 i oranica sa 16.041 m2, zatim čkbr. 806/1 - oranica s 5.124 m2, čkbr. 805/3 - oranica sa 4.935 m2 i čkbr. 1605/2 - oranica Rasadnik sa 16-722 m2, dok se za uzvrat trgovačko društvo Parkovi, kao nositelj prava korištenja, odriču zakonskog prava unošenja u temeljni kapital društva i stjecanja vlasništva na nekretnini upisanoj u zemljišnim knjigama Općinskog suda Varaždin, k.o. Varaždin, pl. 6102, označene kao čkbr. 8606/1-šuma Jelačićka sa 13.3442 m2, time dozvoljavajući i upis prava vlasništva na toj nekretnini u korist Grada.

- Pri tome su znali da se sve nekretnine, koje su predmet ugovora o zamjeni, nalaze unutar granica Grada Varaždina i unutar zone obuhvaćene Generalnim urbanističkim planom, odnosno da je Grad Varaždin u posjedu nekretnina po osnovi Sporazuma iz 1994. pa da stoga trgovačko društvo Parkovi na tim nekretninama niti ne mogu steći pravo vlasništva, navodilo se u optužnici.

Uz to, optužnicom se ukazivalo da su okrivljeni znali da je za sklapanje predmetnog pravnog posla prvookrivljenik 23. veljače 2006. dobio suglasnosti članova Gradskog poglavarstva Grada Varaždina, koji su u tu svrhu i donijeli Zaključak, kojim odobravaju zaključenje ovog pravnog posla, postupajući u uvjerenju da je taj pravni posao u interesu Grada Varaždina, a budući istima nije predočio da je još 24.siječnja 2006. Grad Varaždin podnio Općinskom sudu u Varaždinu prijedlog za otpis nekretnine upisane kao čkbr. 8606/1 šuma Jelačićka i uknjižbe prava vlasništva na Grad Varaždin, a protiv trgovačkog društva Parkovi.

                  Više o ovoj temi čitajte u tiskanom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u