Slučaj "Bazeni": Četvorka proglašena krivom, Žetko dvije godine i šest mjeseci zatvora Foto: VV arhiva

Slučaj "Bazeni": Četvorka proglašena krivom, Žetko dvije godine i šest mjeseci zatvora

M.P./Varaždinske vijesti | 14.6.2016. u 14:35h | Objavljeno u Crna kronika

Natalija Žetko, Željko Čengić, Ljiljana Golić Domislović i Lidija Kojdić danas su nepravomoćnom presudom varaždinskog Županijskog suda proglašeni krivima za počinjenje više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta pri čemu je u razdoblju od 2006. do 2011. godine preko fiktivnih studentskih ugovora i paragon-blokova oštećena JU Gradski bazeni, ali i državni proračun.

Bivša ravnateljica Žetko je za počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, utaje poreza ili carine te krivotvorenja službene isprave osuđena na jedinstvenu zatvorsku kaznu od dvije godine i šest mjeseci, a njen zamjenik Čengić zbog pomaganja u utaji poreza ili carine te krivotvorenja službene isprave na jedinstvenu zatvorsku kaznu od deset mjeseci.

Golić Domislović, bivša administratorica-blagajnica, za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u utaji poreza ili carine te krivotvorenja službene isprave osuđena je pak na jedinstvenu zatvorsku kaznu od jedne godine i osam mjeseci. Računovotkinja Kojdić je zbog pomaganja u utaji poreza ili carine te krivotvorenja službene isprave osuđena na jedinstvenu zatvorsku kaznu od osam mjeseci.

No, sudsko vijeće je Čengiću i Kojdić izrekao uvjetnu osudu, odnosno izrečene im se zatvorske kazne neće izvršiti ukoliko u roku od dvije godine ne počine novo kazneno djelo.

Temeljem fiktivnih studentskih ugovora i ispostavljenih 253 računa JU je Studenskom servisu isplatio 1,5 milijuna kuna, od čega je studentima za posao koji nisu obavili proslijeđeno 1,3 milijuna kuna. Oni su pritom zadržali deset posto, točnije 134.473 kune. Od preostala 1,2 milijuna kuna trenerima je isplaćeno 212.305 kuna, a ostatak od 997.952 kune Žetko i Golić Domislović su, stoji u izmijenjenoj optužnici Županijskog državnog odvjetništva, međusobno podijelile.

Paragon-blokovima naplaćeno je pak 719.151 kunu, no od toga je samo 69.490 kuna evidentirano u registar-kasi. Od neevidentirane 649.661 kune 63.594 korišteno je za poslovanje restorana i bazena, a sa 116.770 kuna plaćeni su treneri. Preostalih 469.296 kuna ponovo su međusobno podijelile Žetko i Golić Domislović, sumnjalo je ŽDO, koje je predložilo da se presudom Žetko i Golić Domislović naloži da svaka u državni proračun uplati po 733.624 kune, odnosno ukupno 1,4 milijuna, koje su navodno podijelile. Sudsko je vijeće prihvatilo taj prijedlog.

- Žetko je bila nositeljica kriminalne djelatnosti, a ostalo troje pomagalo joj je u tome - naveo je predsjednik sudskog vijeća.

Više pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti...