SKANDALOZNA PLJAČKA U JALŽABETU Iskopali i opljačkali prapovijesni tumulus

D.P., N.P. | 12.9.2017. u 13:18h | Objavljeno u Crna kronika
Ljekarne VŽŽ

Arheološki lokalitet neprocjenjive vrijednosti u Jalžabetu, ovih je dana opljačkan. 

Na arheološkom lokalitetu u Jalžabetu, na položaju Bistričak, nalazi se jedinstveni lokalitet, odnosno jedan od najvećih prapovijesnih grobnih humaka u Europi. Iskapanja na vrijednom nalazištu trebala su uskoro početi, no lopovi su preduhitrili arheologe i sami prekopali, opljačkali i oštetili vrijedni lokalitet.

Dr. Saša Kovačević iz Instituta za arheologiju, kojeg smo zatekli na devastiranom nalazištu zgrožen je događajem.

- Radi se o kriminalnom i kaznenom djelu kulturocida i o uništavanju hrvatske kulturne baštine. To je kao da provalite u zagrebačku katedralu i ispraznite riznicu - slikovito je opisao dr. Kovačević te istaknuo kako je lokalitet u Jalžabetu spomeniku nulte kategorije koji je u zadnjih par godina dva puta oštećen, a sada i ozbiljnije

- Na području sjeverne Hrvatske općenito se dešava eksplozija ljudi s detektorima metala koji neovlašteno prikupljaju nalaze, ali i kopaju u potrazi za nalazima, a ovo je jedan od najdrastičnijih i najskandaloznijih primjera te vrste - kazao nam je dr. Kovačević.

Objasnio je kako je netko je iskopao bunar širine tri metra spustio ga 10 metara te opljačkao i oštetio tumul. Pojasnio je kako se ne radi o amaterskoj krađi.

- To nisu mogle napraviti dvije osobe s lopatama, već je ovo trebala biti organizirana skupina koja je uklonila svu zemlju - kazao je te pozvao mještane da jave policiji ako imaju bilo kakva saznanja o sumnjivim osobama na lokalitetu.

Pozvao je sve institucije da odrade svoj posao i ljudima s detektorima metala stanu na kraj.

- Njihovo ponašanje preraslo je u divljanje bez kontrole. Ono što se ovdje desilo je moglo je završiti i tragičnije. Primjerice netko od mojih kolega je mogao propasti kroz improvizirano drveno okno i slomiti vrat. Dakle radilo bi se o ubojstvu iz nehaja, a ovako se samo radi o ubojstvu kulturne baštine - upozorio je Kovačević.

Pozvao je sve koji vide nekoga da detektorom metala obilazi neke lokalitete, da odmah pozovu policiju.

U PU varaždinskoj doznajemo kako je u tijeku očevid te da će policija naknadno izvijestiti o daljnjim postupanjima.

20170912 120942

20170912 121025

Označeno u