Sindikat policije: Maloljetnik (17) je policajcu prijetio ubojstvom, a sve je zabilježeno i na video-nadzoru

V.V. | 20.2.2018. u 18:54h | Objavljeno u Crna kronika

Nakon navodnog premlaćivanja 17-godišnjaka u prostorijama PP Varaždin, priopćenjem su reagirali iz Nezavisnog sindikata djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova, Podružnice PU varaždinske, a naknadno su se priopćenjem javnosti obratili i iz Sindikata policije.

U nastavku možete pročitati njihovo priopćenje.

Temeljem članaka objavljenih u medijima o slučaju starijeg maloljetnika koji je u Varaždinu optužio policijskog službenika za navodno nanošenje tjelesnih ozljeda, Sindikat policije Hrvatske ovim putem izražava zabrinutost zbog objave neprovjerene vijesti kojom je nanesena šteta ugledu policije kao i policijskom službeniku koji se u člancima i komentarima spominje. Naime, prema svim zasad dostupnim nalazima službenih tijela, utvrđeno je kako su optužbe na račun policajaca u ovom slučaju neistinite.

Ovim putem želimo podržati policijske službenike, čije je ponašanje u tom slučaju prema svim dostupnim podatcima bilo besprijekorno te u potpunosti u skladu sa zakonom. Osobito smo zabrinuti jer se na ovom slučaju ogleda opće nepovjerenje medija u policiju kao službu koja radi u interesu i na korist svih građana.

Kako su mediji u međuvremenu javili, stariji maloljetnik koji se u tekstu spominje kao oštećenik u policijskom postupanju je u policijsku postaju doveden zbog malodobničke alkoholiziranosti, nakon čega su u postaju pozvani i roditelji, kao što zakon i nalaže.

Tijekom njegovog boravka u policijskoj postaji, prije dolaska roditelja, isti je započeo s vrijeđanjem policijskog službenika na osiguranju, nakon čega ga je i fizički napao te su ga policajci savladali uporabom zakonitih sredstava prisile, pri čemu nije zadobio nikakve ozljede, a što je i utvrđeno liječničkim pregledom u dva navrata. Kako javljaju mediji, maloljetnik je prevezen u bolnicu na zahtjev majke, a ne zbog ozljeda. Sve je ovo zabilježeno i na sustavu video-nadzora policijske postaje. Upravo zbog ovakvih slučajeva Sindikat policije Hrvatske podržava video-nadzor u svim prostorijama policijskih postaja u kojima se radi s građanima.

Prema informacijama, incidentno ponašanje maloljetnog počinitelja nije stalo na vrijeđanju policajca, nego je nakon sveg, te je nad istim u tijeku policijsko postupanje zbog ovog teškog kaznenog djela.

Sindikat policije Hrvatske pružit će svu potrebnu pomoć policijskom službeniku koji se našao na meti ovih lažnih optužbi te ovim putem želi još jednom upozoriti na to kako je pravna zaštita policajaca od prijetnji i uvreda s kojima se suočavaju u svakodnevnom obavljanju svog posla na izrazito niskoj razini. Ujedno pozivamo pravosuđe da pokaže nultu toleranciju za nasilje prema policijskim službenicima.

Ljubazno Vas molimo da se kod izvještavanja o ovakvim slučajevima obratite i drugoj strani radi provjere informacija jer ovo nije prvi put da se policijske službenike neutemeljeno klevetalo i da im je nanesena šteta, a naknadno bi bilo utvrđeno kako su postupali u skladu sa zakonom.“