Ruža Šimunković osuđena zbog pokušaja ubojstva: Omamila ga, davila i udarila ciglom

| 22.2.2017. u 08:33h | Objavljeno u Crna kronika

Ružu Šimunković (52), tzv. “suprugu iz pakla”, sudsko vijeće varaždinskog Županijskog suda protekli je ponedjeljak nepravomoć- nom presudom proglasilo krivom jer je u listopadu 2012. godine u automobilu na području Slovenije pokušala ubiti Tihomila Buterina iz Oroslavlja.

Pobjegla u šumu

S Buterinom je, naime, toga dana krenula put Slovenije gdje su se trebali ukrcati na avion za Madrid da bi preuzeo višemilijunsko nasljedstvo. Sa sobom je na put ponio 12.000 eura kojih se, prema presudi, Ruža željela domoći. Stoga ga je najprije omamila antidepresivima, a potom pokušala je zadaviti konopcem.

Budući da je konopac uspio potegnuti, udarila ga je po glavi kamenom.

Nakon što mu je zaprijetila pištoljem i posegnula u torbu, Buterin je uspio pobjeći iz automobila i krvave glave iskočio pred autobus tražeći pomoć. Dok je on zvao policiju i hitnu, Ruža je pobjegla u šumu. Nakon višesatne potrage, policijski pas pronašao ju je šest kilometra od mjesta događaja.

Osim zbog teškog ubojstva u pokušaju, Ruža je proglašena krivom i zbog kaznenog djela krivotvorenja isprave jer je kod nje pronađena putovnica Zlatka Šimunkovića, a preko čije je slike selotejpom zalijepila svoju.

Za to joj je kazneno djelo izrečena zatvorska kazna od 10 mjeseci, dok joj je za kazneno djelo teškog ubojstva u pokušaju izrečena zatvorska kazna od četiri godine i šest mjeseci.

- Nakon provedenog opsežnog dokaznog postupka, dokazi nedvojbeno upućuju na zaključak da ste počinili oba kaznena djela. To proizlazi iz iskaza oštećenog čije riječi potvrđuju i brojni dokazi.

Medicinska dokumentacija pokazuje da je bio napadnut, a to pokazuju i rezultati medicinskog i toksikološkog vještačenja. Vi ste pak tvrdili da je bio vaša mu- šterija jer ste se bavili vidovnjaštvom te ste čuli da ide u Sloveniju i pitali ga možete li s njime kako biste ondje posjetili rođake.

Nadalje, kazali ste da ste se zaustavili radi odmora, navevši da je potom nasrnuo na vas traživši da ga oralno zadovoljite. Potom ste pobjegli iz auta, a kada je on krenuo za vama, u obrani ste ga udarili ciglom.

Međutim, iskazi svjedoka i vještačenja pokazuju da je on napadnut, ne obrnuto - pojasnila je predsjednica sudskog vijeća, navevši da njeno skrivanje u šumi nije baš tipično za osobu koja je netom prije toga napadnuta.

Izdržati pet godina

- Vaš je motiv bilo koristoljublje, odnosno htjeli ste se domoći 12.000 eura - naglasila je predsjednica vijeća.

Pri određivanju visine kazne, sud nije pronašao olakotnih okolnosti, dok su otegotnim okolnostima proglašene Ružina dosadašnja osuđivanost zbog računalne prijevare i poticanja na ubojstvo.

- Tu je stoga riječ o specijalnom povratništvu. Bili ste svjesni djela, htjeli ste počinjenje i vaša je ubrojivost bila neupitna - istaknula je predsjednica vijeća. Međutim, Ruži je sud izrekao jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od osam godina. Naime, u tu joj je zatvorsku kaznu uračunato i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru, ali i trogodišnja zatvorska kazna zbog poticanja poznanika na ubojstvo supruga Ante Marjanovića koja joj je izrečena u rujnu 2014. godine.

- Ova su dva kaznena djela počinjena prije nego ste počeli s izdržavanjem kazne koja vam je izrečena 2014., a zakon nalaže da se i ta kazna uračunava. Stoga su te dvije kazne objedinjene u jedinstvenu zatvorsku kaznu od osam godina. Tri ste godine već izdržali tako da vam je ostalo za izdržati još pet godina, a u tih pet godina uračunat je i istražni zatvor - obrazložila je predsjednica vijeća nepravomoćnu presudu kojom je Ruži ujedno naloženo plaćanje 44.608 kuna sudskih troškova, a produljen joj je i istražni zatvor.

Oštećeni Buterin sa svojim je imovinsko-pravnim zahtjevom za naknadu štete od 140.000 kuna upućen na parnicu.

Poznanika nagovarala da joj supruga baci u Dravu

Kućanica iz međimurskog Zasadbrega, u rujnu 2014. osuđena je radi poticanja poznanika na ubojstvo supruga Ante Marjanovića, vojnog invalida iz Varaždina kako bi se dokopala njegovog stana i mirovine. Poznanika je, naime, nagovarala da ga baci u Dravu, ali da to pritom izgleda kao nesretan slučaj. On je to sre- ćom odbio i prijavio je.

Označeno u