Rezultati pojačanog policijskog nadzora vozila i vozača tijekom vikenda

Varaždinske vijesti | 24.1.2022. u 21:28h | Objavljeno u Crna kronika
Ljekarne VŽŽ

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske su u od 21. do 23. siječnja (petak/nedjelja) 2022. godine na području Policijske uprave varaždinske proveli pojačani nadzor vozila i vozača u prometu.

Za vrijeme pojačanog nadzora ukupno je utvrđeno 18 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 30 prekršaja vožnje nepropisnom brzinom, 50 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 13 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, 1 prekršaj upravljanja prije stjecanja prava, 1 prekršaja upravljanja u vrijeme zabrane, 2 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom te 64 ostala prekršaja, odnosno sveukupno je utvrđeno 179 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Najviša utvrđena koncentracija alkohola iznosi 2.21 g/kg alkohola u organizmu, dok najviša utvrđena nepropisna brzina iznosi 105 km/h.

Svi vozači zatečeni u vožnji pod utjecajem alkohola su isključeni iz prometa, jedan vozač je smješten u posebnu prostoriju za zadržavanje do prestanka djelovanja opojnog sredstva, a jedan vozač je uhićen i sproveden na Općinski sud u Varaždinu.

Rezultati akcije Pojas i mobitel

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske su 21. siječnja 2022. godine od 8 do 14 sati na području Policijske uprave varaždinske proveli operativnu akciju Pojas i mobitel.

Tijekom provođenja akcije prioritetno su postupali na utvrđivanju prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa od strane vozača i svih putnika u vozilu (uključujući i stražnja sjedišta), zatim nepropisnog prijevoza djece vozilima i nepropisne uporabe mobitela od strane svih vozača (uključujući i bicikliste).

Za vrijeme provođenja akcije ukupno je utvrđeno 37 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i to 35 prekršaj vozača, 2 prekršaja putnika na prednjem sjedalu, i 13 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela te 8 ostalih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

U vrijeme akcije jedan uzorni vozač osobnog automobila, gospodin Miljenko Sraga iz Varaždina, koji prilikom nadzora nije zatečen u činjenu prometnih prekršaja te u posljednjih deset godina također nije evidentiran kao počinitelji prometnih prekršaja, darivan je od stane PU varaždinske prigodnim poklon paketom pribavljenim iz sredstava Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.