Rezultat blagdanskog "slavlja": Dvoje djece teško ozlijeđeno, propucani stanovi, kuće i automobili Foto: MUP

Rezultat blagdanskog "slavlja": Dvoje djece teško ozlijeđeno, propucani stanovi, kuće i automobili

Varaždinske vijesti | 14.1.2023. u 10:49h | Objavljeno u Crna kronika

Operativna akcija "Mir i dobro", koju Ministarstvo unutarnjih poslova tradicionalno provodi svake godine tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, kada dolazi do povećanog korištenja i nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava, provodila se od 12. prosinca 2022. do 8. siječnja 2023. godine.

U tom su razdoblju sve policijske uprave provele niz zadaća preventivnog djelovanja u svrhu održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira te opće sigurnosti svih građana.

- Tijekom provođenja ovogodišnje akcije (2022./2023.), od uporabe pirotehničkih sredstava šest je osoba ozlijeđeno, od toga dvije teško i četiri lakše. Obje teško ozlijeđene osobe su djeca - priopćili su iz MUP-a. 
 
U navedenom razdoblju policijski službenici izuzeli su:
- 54 komada oružja,
- 1703 komada streljiva,
- 4,5 kg eksploziva,
- 52 komada eksplozivnih sredstava (bombe i dr.) i
- 2.479 komada pirotehničke galanterije.

Zabilježena su:
- 2 propucavanja stanova,
- 2 propucavanja kuća,
- 7 propucavanja automobila,
- 2 slučaja propucavanja drugih objekata.

Evidentirano je 18 prekršaja i 12 kaznenih djela koja su vezana uz korištenje pirotehničkih sredstava, oružja i streljiva.

Tijekom prošlogodišnje akcije (2021./2022.), prilikom uporabe pirotehničkih sredstava devet je osoba ozlijeđeno (3 teške tjelesne ozljede i 6 lakih), od kojih je sedam osoba bilo mlađe od 18 godina. Evidentiran je 51 prekršaj i 14 kaznenih djela koja su vezana uz korištenje pirotehničkih sredstava, oružja i streljiva.

- S obzirom navedene brojke, vidljivo je smanjenje broja ozljeda uslijed rukovanja pirotehničkim sredstvima, kao i smanjenje evidentiranih prekršaja i kaznenih djela vezanih uz korištenje pirotehničkih sredstava, oružja i streljiva. Ponovo apeliramo kako pirotehnička sredstva nisu igračke već eksplozivna sredstva! - priopćili su iz MUP-a.

Podsjećaju kako je i dalje u tijeku akcija "Manje oružja, manje tragedija" u sklopu koje građani, osim što mogu predati ilegalno oružje bez sankcija, mogu predati i zabranjena pirotehnička sredstva koja eventualno imaju u svom posjedu.