Računalnom prijevarom 34-godišnjaka oštetili za više tisuća eura Foto: Ilustracija/Pexels

Računalnom prijevarom 34-godišnjaka oštetili za više tisuća eura

vv | 25.8.2023. u 19:26h | Objavljeno u Crna kronika

Jučer, 24. kolovoza, u prostorijama Policijske uprave međimurske 34-godišnjak podnio je kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja zbog počinjenja kaznenog djela računalne prijevare na njegovu štetu.

Dosad provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je oštećeni prije nekoliko dana zaprimio telefonski poziv putem kojeg ga je nepoznata osoba obavijestila kako je na njegovom kripto računu evidentiran iznos od nekoliko tisuća eura te mu može pomoći oko isplate tih sredstava.

Nedugo zatim zaprimio je više poziva druge nepoznate osobe koja ga je uspjela uvjeriti da na svoj mobitel instalira nekoliko aplikacija pomoću kojih je počinitelju omogućio pristup mobitelu, a sve s ciljem isplate spomenutih sredstava. Ujedno, počinitelji su oštećenog naveli da im pošalje fotografiju osobne iskaznice te podatke svoje bankovne kartice. Pomoću spomenutih podataka podigli su novac s bankovnog računa 34-godišnjaka te uplatili novac na nekoliko bankovnih računa u inozemstvu i Republici Hrvatskoj.

Također, jedan od počinitelja putem bankovne aplikacije zatražio je realizaciju kredita u iznosu od više tisuća eura koji je potom isplaćen na račun oštećenog, a sve s ciljem da mu se poveća dnevni limit na bankovnom računu. Nakon što je oštećeni shvatio da je prevaren te da počinitelji neće izvršiti povrat njegovih novčanih sredstava, kao ni isplatu eventualne zarade na kripto valutama, blokirao je bankovni račun te odlučio prijevaru prijaviti policiji.

Opisanim kaznenim djelom računalne prijevare 34-godišnjak je oštećen za više tisuća eura, dok će se protiv nepoznatih počinitelja nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznena prijava.

Kako ne bi postali žrtve sve inovativnijih prevaranata upoznajte se s modalitetima internetskih prijevarama i samozaštitnim mjerama na internetskim stranicama Ministarstva unutarnjih poslova, na poveznicama Internet prijevare, Računalne prijevare: Kako se zaštititi?, Internetske prijevare - preventivni savjeti građanima.