PU varaždinska započela provedbu modernizirane kampanje "Manje oružja, manje tragedija" Foto: PU varaždinska

PU varaždinska započela provedbu modernizirane kampanje "Manje oružja, manje tragedija"

Varaždinske vijesti | 24.1.2021. u 09:45h | Objavljeno u Crna kronika

Sloganom kampanje "Učinite svoje okružje sigurnim!" Policijska uprava varaždinska se 22. siječnja pridružila provedbi modernizirane nacionalne preventivne kampanje MUP-a RH "Manje oružja, manje tragedija!"

Naime, kampanja se provodi već dulji niz godina u Republici Hrvatskoj u svrhu sprječavanja zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari i drugih ubojitih sredstava ali i senzibilizacije javnosti te poticanja građana da bez sankcija dragovoljno predaju ilegalno oružje.

Prošle godine kampanja je modernizirana sufinanciranim sredstvima Europske unije kroz Fond za unutarnju sigurnost u sklopu projekta pod nazivom „Jačanje kapaciteta MUP-a u zaštiti ljudi i kritične infrastrukture od događaja koji mogu ugroziti sigurnost, uključujući djelotvorno upravljanje rizicima i krizama koji mogu ugroziti sigurnost te borbi protiv terorizma“ i kao takva odvijat će se 365 dana diljem Hrvatske.

>> MUP modernizirao kampanju "Manje oružja, manje tragedija", sudjeluje i TBF

- Dragovoljnom predajom ilegalnog oružja policiji, domovi postaju sigurniji te se time izbjegavaju opasnosti od tragičnih događaja koji često završavaju teškim ozljedama i smrću. Građani se, nerijetko, pokušavaju riješiti ilegalnog oružja na način da ga odbacuju na neprimjerenim mjestima ili ga nezakonito prodaju, čime se izlažu kaznenom progonu - ističu iz policije.

Napomenuli su da su ratna zbivanja devedesetih na području Republike Hrvatske ostavila za sobom velike količine ilegalnog oružja u posjedu građana.

Na području Policijske uprave varaždinske unatrag deset godina, u sklopu akcije „Manje oružja, manje tragedija“, građani su dragovoljno predali: 143 komada automatskog oružja, 1.283 komada rasprskavajućeg oružja, 279 komada dozvoljenog oružja, 106.579 komada komada streljiva i 47 kg eksploziva.

Zakonom je određeno da je dragovoljna predaja ilegalnog oružja bez sankcija.

- Stoga, pozivamo sve one koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da se bez straha od sankcija obrate policiji. Važno je znati da ne donosite sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje. Prvi je korak, nazvati policiju na broj telefona 192 nakon čega će policijski službenik u civilnoj odjeći i u civilnom vozilu doći na adresu pronalaska ili dogovorene predaje i na siguran način opasna sredstva preuzeti. Djeco, ukoliko naiđete na vama nepoznat predmet, ništa ne dirajte! Obavezno se obratite roditeljima ili vama bliskoj odrasloj osobi koja će obavijestiti policiju - poručuju iz policije.

- Građani Varaždinske županije, predajom ilegalnog oružja, učinite svoj dom sigurnijim. Nazovite 192 i bez sankcija dragovoljno predajte ilegalno oružje. Manje oružja, manje tragedija! - istaknuli su.

pu_varazdinska_manje_oruzja_manje_tragedija_22-01-2021_2.JPG

pu_varazdinska_manje_oruzja_manje_tragedija_22-01-2021_1.JPG