Ispitani prvi svjedoci za ubojstvo profesora kod Kulturane, jedan svjedok dobio prijetnje?

| 4.3.2022. u 12:19h | Objavljeno u Crna kronika

Iako je prema rasporedu jučerašnjeg drugog ročišta u kaznenom sudskom procesu za ubojstvo profesora Nine Čengića ispred kluba Kulturane u 2021. godini, a za koje su okrivljeni Ivor Vujasinović, Asja Gorski, Ivan Gorski i Dominik Žnidarić, bilo predviđeno ispitivanje četiri svjedoka, vremenski se odužilo pa se stiglo samo ispitati dvoje svjedoka. 

Mogli smo čuti iskaze T. R. i M. G. T. R. je bila u Kulturani za vrijeme spornih događaja, tj. prije prvotnog izbacivanja Nine Čengića iz Kulturane, ali nije svjedočila premlaćivanju, dok je M. G. bio svjedok i spornom premlaćivanju Nine Čengić.

Upravo je T. R. potvrdila da je Nino Čengić pao sa barskog stolcu u Kulturani. Tijekom noći oko 2 sata se u klubu nalazila kod šanka te je iz neposredne blizine vidjela vidno pijanog Čengića koji je u vremenskom razdoblju od par minuta prvo s barskog stolca, a onda vjerojatno nasloljen na šank ili stojeći pao na podlogu.

- Vidjelo se da je bio pijan. Nije bio u mom vidokrugu kada je pao. Prema iza je padao. Iz njegovog položaja bih zaključila da je bio na leđima. Ležao je dolje pa se pridigao, a onda još jednom pao, ovoga puta više na bok. Rekla sam da maknu stolac jer će opet pasti - rekla je T. R.

Tijek događaja je da je Nino Čengić bio u Kulturani, ali je bio odveden van kluba. Nezadovoljan tim postupkom, s obzirom da je klub bio otvoren dok su bile epidemiološke mjere na snazi, pozvao je policiju koja je prema svjedočanstvu Tamare R. došla oko pola tri ili tri sata u noći, a nakon 10 minuta policija je otišla.

Nakon toga se dogodila tučnjava koja je prema sudskom vještaku bila kobna za Čengića. T. R. je o ozbiljnosti situacije bila svjesna tek nakon što je otišla iz kluba, nakon tučnjave, odnosno dok je čula vijesti iz medija.

- Znam da smo pri izlasku sam gledala okolo da li ću vidjeti koga jer je netko unutra rekao da je zvao hitnu i policiju. Ja sam bila svjesna da se vani nešto događa, da je došlo do naguravanja i konflikta, ali nisam bila svjesna ozbiljnosti koja se dogodila vani. U subotu je većina nas vidjela u novinama da je nešto bilo ili u nedjelju ujutro, ali znam da se u nedjelju popodne nas par našlo jer nitko od nas nije bilo svjestan situacije i šli smo složiti slijed događaja - istaknula je T. R.

Drugi svjedok, M. G. bio je puno bliži kobnim događajima te je svjedočio samom prebijanju Čengića koje se odvijalo ispred Kulturane. Rekao je da je prvooptuženi Ivor izašao van s palicom, ali da ne vjeruje da ju je upotrijebio i nije vidio da se palicom tuklo Čengića.

- Nakon što je policija otišla, svi smo izletjeli van, skoro svi iz Kulturane. Ivor jest imao palicu pri izlasku, ali ne vjerujem da ju je upotrijebio. Bila je tuča kao i svaka tuča koja se događa vikendom, samo su na žalost takve posljedice. Tko je koga čime udario nisam vidio, nogama se udaralo, ali nisam vidio da se palicom udaralo i ne vjerujem ga se udaralo lokotom od bicikla - rekao je M. G.

Tvrdi da je vidio okrivljene oko Čengića, ali isto tako ne može tvrditi da su upravo oni bili ti koji su ga udarali.

- Možda su bili u neposrednoj blizini, ali ne znam tko ga je udarao. Bio je mrak, oko četiri ujutro, kiša je padala, nije se baš moglo vidjeti tko što radi - rekao je M. G. na upite o stanju vidljivosti tijekom tučnjave.

Sudac je pitao da li se boji prvooptuženog Ivora Vujasinovića, na što je M. G. ustvrdio ne, ali na pitanje da li je osjetio ugrozu od njega u kojem trenutku, nije želio odgovoriti.

Nakon toga je sudac čitao sadržaj poruke koja je do njega došla preko osobe koja je bila s Vujasinovićevom u pritvoru "Sve vas toplo pozdravlja Ivda, živjeli" te je u prvotnom iskazu državnom odvjetništvom ustvrdio da je to smatrao prijetnjom s namjerom da se ne svjedoči protiv njega.

Potvrdio je da je to rekao u iskazu, ali pred sudom još jednom nije želio potvrditi da osjeća ugrozu.

Označeno u