ilustracija Foto: arhiva VV

Bivši vlasnik propalog IMI-ja: "Prevarili su me, a sada mi se sudi"

Ivica Kruhoberec | 8.2.2021. u 19:00h | Objavljeno u Crna kronika

- Kada sam 2014. došao u poduzeće Ivanečku mesnu industriju, nad kojim je varaždinski Trgovački sud otvorio stečajni postupak u travnju 2014., zatekao sam radnike, zatekao sam zajedničke službe, skladištara, portira, ali ne i odgovornu osobu društva, naglasio je Želimir Uršulin, prvi stečajni upravitelj propale IMI-ja, na početku svog petosatnog svjedočenja na varaždinskom Županijskom sudu gdje se vodi kazneni postupak protiv bivšeg direktora Mini Majora Marija Raosa, bivše direktorice IMI-ja Snježane Čipčić i Mila-dina Blagojevića, bivšeg predsjednika Skupštine IMI-ja te direktora poduzeća Pro Sinorga i Palamed, koje se tereti za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju te krivotvorenje službene i poslovne isprave, odnosno stjecanje protupravne koristi tim djelima.

Do posrnulog IMI-ja zagrebačko je poduzeće Mini Major, dotada poznato po prodaji vozila za hitnu pomoć i druge medicinske opreme, došlo 2012. godine, i to kupnjom poslovnih udjela od bivšihudjeličara društva PZ Ivanec, Dragutina Mostečaka, i drugih. No, umjesto očekivanog spasa, 31. siječnja 2014. proizvodnja je stala. Dugovi su prešli 20 milijuna kuna, a zaposlenici, koji su potraživali više od dva milijuna kuna, računali su da će novac dobiti prodajom imovine.

- Kao stečajnog upravitelja pitali što će biti s imovinom, budući da je prodana Mini Majoru, koje je bilo 99 % vlasnik osnivačkih udjela u IMI-ju. To mi je bilo čudno. Kako je moguće da je imovina prodana, a zatekao sam je pa sam o tome pitao radnike koji su rekli da Mini Major daje tvornicu u zakup IMI-ju, i to za 1,3 miliju-na kuna plus PDV mjesečno - rekao je na sudu Uršulin, koji je ustrojio inventurnu komisiju za utvrđivanje zatečenih zaliha sirovina i proizvoda, koji su se prodali kroz maloprodaju ili preko manjih dućana...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u