Prijetili smrću Anđelku Stričaku: „Zaklati ćemo te, znamo gdje si doma“ Foto: Arhiva

Prijetili smrću Anđelku Stričaku: „Zaklati ćemo te, znamo gdje si doma“

Varaždinske vijesti | 19.11.2019. u 13:03h | Objavljeno u Crna kronika

U vezi napada na saborskog zastupnika Anđelka Stričaka, koji se dogodio još u srpnju prošle godine, zamjenica varaždinskog općinskog državnog odvjetništva za mladež proširila je optužnicu u kojoj se okrivljeni ne terete samo za razbojništvo, kao što je to bio slučaj u kolovozu prošle godine, nego i prijetnju te nanošenje teške tjelesne ozlijede.

Točnije, 19-godišnji Siniša Bogdan zvani „Sinko“ i „Robi“ tereti se za  razbojništvo i prijetnju, kao i 26-godišnji Dario Udorović, dok se 21-godišnji Đani Udorović tereti za razbojništvo, prijetnju i nanošenje teške tjelesne ozljede.

Oni su, prema optužnici, 24. srpnja 2018. oko 22.30 sati,  u Varaždinu, predio Beli Kipi, produžetak ulice Eugena Kumičića prema Dravskom nasipu, zajednički i dogovorno s Kristijanom st. mlt. Horvatom, u nakani da se domognu novca i drugih vrijednih predmeta, prišli Anđelku Stričaku, i to najprije Kristijan st. mlt. Horvat i Đani ml. pljt. Udorović, koji mu je rekao „daj pare“, a kada mu je Anđelko Stričak odgovorio da ih nema, rekao mu „daj ne laži, koga zafrkavaš“, te ga desnom rukom odgurnuo u prsa, nakon čega su do njega došli i Siniša ml. pljt. Bogdan i Dario Udorović, koji su ga također naguravali.

 Zatim ga je  Udorović dva puta udario u lijevu stranu lica tj. sljepoočnicu te jednom iznad lijevog oka, a potom ga udarali i svi ostali, nanijevši mu ranu razderotinu na lijevoj strani čela, krvni podljev vjeđa lijevog oka, manji krvni podljev spojnice desnog oka i manji traumatski otok mrežnice oba oka.

Istovremeno je tražio da im da novce te ga gurnuo tako da se sapleo i pao na tlo, gdje mu je jedan o njih stavio nogu na prsa, a ostali svoje noge na njegove, grozeći mu se da će ga piknuti i zaklati, pri čemu mu je Udorović stavio ruku oko vrata i počeo ga gušiti, te mu, u cilju da ga teško tjelesno ozlijedi, zadao snažan udarac ispod lijevog oka, nanijevši mu prijelom dna lijeve očne šupljine tipa blow-out i prijelom medijalnog zida lijevog gornjočeljusnog sinusa, s krvarenjem i utiskivanjem mekih tkiva očne šupljine u sinus, ozljedu teške naravi, nakon čega su ga i ostali počeli ponovno udarati rukama i nogama po glavi i cijelom tijelu, zajedno mu se grozeći riječima „zaklati ćemo te, znamo gdje si doma“.

Utvrdivši da Stričak ima mobitel marke iphone vrijedan oko 4.500 kuna, jedan od napadača je rekao „daj mobitel“ i istrgnuo mu crni etui u kojem se isti nalazio, zajedno sa zdravstvenom iskaznicom i iskaznicom saborskog zastupnika na njegovo ime, a drugi majicu koju je Stričak skinuo da bi zaustavio krvarenje, koje su predmete zadržali za sebe, oštetivši Stričaka za iznos od oko 5.000 kuna.

Nakon što su ga pustili još nekoliko metara, svi zajedno hodali za njim, te mu se, u cilju da ga zastraše, grozili riječima „nemoj zvati policiju, znamo gdje si doma, zaklati ćemo te“, što je kod Stričaka izazvalo osjećaj straha za vlastiti život i sigurnost.

Zamjenica varaždinskog općinskog državnog odvjetništva za mladež predlaže da se II-okrivljeniku Dariu Udoroviću i III-okrivljeniku Đaniu Udoroviću sudi u odsutnosti.

- Ostvareni su uvjeti za donošenje rješenja o suđenju u odsutnosti u odnosu na II-okrivljenika Daria Udorovića i III-okrivljenika Đania Udorovića jer je protiv obojice na temelju čl. 123. st. 1. toč. 1. ZKP-a (okrivljenik je u bijegu ili osobite okolnosti upućuju na opasnost da će pobjeći – krije se, ne može se utvrditi njegova istovjetnost i slično) određen istražni zatvor, a potom raspisane i tjeralice te je policiji naloženo da kontinuirano poduzima sve raspoložive radnje da se isti u istražni zatvor i sprovedu, no kako to nije realizirano, dokazne radnje njihova ispitivanja objektivno nije bilo moguće provesti. Nedvojbeno je da su II. i III-okrivljenik upoznati sa činjenicom da se protiv njih vodi kazneni postupak u kojem je potrebno provoditi daljnje dokazne radnje, te da se upravo zbog izbjegavanja svoje kaznene odgovornosti u tom postupku kriju pred pravosudnim tijelima, očito u svrhu opstruiranja provedbe ovog postupka. Kako iz tih razloga II. i III-okrivljenika nije bilo moguće ispitati sukladno odredbi čl. 341. st. 4. ZKP-a, a postoje osobito važni razlozi da im se sudi, imajući u vidu težinu inkriminiranih kaznenih djela (brojnost radnji, iskazanu agresivnost i stupanj nasilja, posljedice koje je pretrpio oštećenik), kao i činjenicu da je II-okrivljenik već višestruko osuđivana osoba, između ostalog i za istovrsno kazneno djelo koje mu se stavlja na teret i u ovom postupku, i to na bezuvjetnu kaznu zatvora zamijenjenu radom za opće dobro na slobodi, odnosno činjenicu da je III-okrivljenik, prema podacima koje je sam naveo prilikom dokazne radnje prvog ispitivanja, još kao maloljetnik bio u Odgojnom zavodu Turopolje zbog kaznenog djela krađe, te je i prekršajno osuđivan (dva puta, od čega jednom za nasilje u obitelji, dakle također djelo s elementima nasilja), smatram osnovanim protiv II. i III-okrivljenika provesti suđenje u odsutnosti, navodi se u optužnici.