Prevarom i lažnom dokumentacijom naplatili nepostojeću štetu namjerno izazvanog požara Foto: Ilustracija

Prevarom i lažnom dokumentacijom naplatili nepostojeću štetu namjerno izazvanog požara

VV | 10.6.2020. u 13:00h | Objavljeno u Crna kronika

Policijska uprava varaždinska dovršila je kriminalističko istraživanje nad 52-godišnjakom i 23-godišnjakinjom, zbog sumnje da su počinili kaznena djela Prijevara u gospodarskom poslovanju i Krivotvorenje službene ili poslovne isprave. Kako se sumnja, navedeni su kao odgovorne osobe dvaju trgovačkih društava, prema unaprijed dogovorenom, pribavili nevjerodostojnu dokumentaciju, fakture o stjecanju robe iz Republike Češke.

Takvu su dokumentaciju unijeli kao vjerodostojnu svojim trgovačkim društvima, sa ciljem da s jednim osiguravajućim trgovačkim društvom mogu sklopiti police osiguranja. Isti su tijekom srpnja i kolovoza 2018. godine sklopili police osiguranja s navedenim trgovačkim društvom i to vrhunske varijante s visokim polaznim indeksom vrijednosti, odnosno višestruke vrijednosti od stvarne robe i zaliha u posjedu, kako bi se iste police mogli po stjecanju uvjeta, naplatiti za visinu nepostojeće štete. Temeljem ovih polica pokušali su osigurane svote naplatiti nakon štetnog događaja – namjerno izazvanog požara u skladišnom prostoru u Varaždinu od siječnja 2019. godine. Tako su nakon spomenutog požara podnijeli prijavu štete, navodeći da je šteta približno 5 milijuna kuna po polici, odnosno ukupno 10 milijuna kuna.

Također se sumnja da su navedeni tijekom rujna 2018. godine, kao odgovorne osobe trgovačkog društva, na temelju nevjerodostojnih podataka koje su naveli u obrascima jedne leasing kuće, sklopili ugovor o operativnom leasingu za dva vozila. Nakon što su preuzeli vozila, 52-godišnjak je ista dao u posjed i korisništvo jednom državljaninu Crne Gore i jednom državljaninu Češke, iako je u ugovorima jasno istaknuto da je za vrijeme ugovorenog leasinga, kao i nakon isteka ugovora, objekt leasinga isključivo vlasništvo leasing kuće i da se ne može prenijeti niti na primatelja leasinga niti na treću osobu. Jedno od vozila je naknadno pronađeno i privremeno oduzeto, dok vozilo koje je predao državljaninu Češke, još uvijek nije pronađeno i vraćeno vlasniku.

Spomenute poslovne odnose navedeni nisu pravno regulirali niti ih proveli kroz poslovne knjige svojeg trgovačkog društva, zbog čega su leasing kući nanijeli štetu od najmanje oko 360 000 kuna.

Također su za potrebe dovođenja u zabludu oštećene leasing kuće, izradili krivotvorenu poslovnu dokumentaciju koja je pokazivala nevjerodostojno financijsko stanje i stabilnost njihovog trgovačkog društva.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju, navedeni su predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave varaždinske.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci