Prevarom dobio avans za posao prijevoza koji nikada nije odradio

VV | 14.7.2023. u 15:20h | Objavljeno u Crna kronika

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin dovršili su kriminalističko istraživanje temeljem zahtjeva Općinskog državnog odvjetništva u Varaždinu, povodom kaznene prijave trgovačkog društva iz Zagreba, protiv 52-godišnjaka, kao odgovorne osobe trgovačkog društva u stečaju iz Varaždina.

Kriminalističkim je istraživanjem utvrđena sumnja da je navedeni počinio kazneno djelo Prijevare u gospodarskom poslovanju. Naime, sumnja se da je kao direktor trgovačkog društva u stečaju, u cilju stjecanja nepripadne imovinske koristi za to društvo, uporabom tuđih korisničkih podataka, pribavio informacije o potrebi obavljanja prijevozničke usluge oglašene na burzi utovarnog prostora i tereta, čiji nije bio korisnik.

Pritom je stupio u kontakt s direktorom poduzeća iz Zagreba, koje je oglasilo potrebu za međunarodnim prijevozom i s istim dogovorio prijevoz. Po dogovoru je zaprimio nalog za utovar s pravnom snagom ugovora, iako je znao da taj nalog odnosno uslugu prijevoza ne namjerava izvršiti jer nije imao ni uvjete ni sredstvo za njezino izvršenje. Potom je od direktora poduzeća iz Zagreba zatražio avansno plaćanje, za što mu je izdao predračun na iznos od oko 1 200 eura.

Nakon što je usluga plaćena, 52-godišnjak je javio oštećenom poduzeću da uslugu neće obaviti, no obvezao se vratiti uplaćeni novac, što do dana prijave nije učinio.