Predstavila se kao maserka i okrala 88-godišnjakinju u Pleši za nekoliko tisuća kuna Foto: Ilustracija

Predstavila se kao maserka i okrala 88-godišnjakinju u Pleši za nekoliko tisuća kuna

VV/MN | 14.7.2020. u 13:43h | Objavljeno u Crna kronika

Jučer, 13. srpnja oko 10 sati u Pleši, nepoznata je ženska osoba okrala 88-godišnjakinju. Navedena je došla do kuće oštećene, predstavivši joj se kao maserka poslana od liječnika. Nakon što ju je žena pustila u kuću, zatražila je od iste zdravstvenu iskaznicu. Oštećena je iz ormara izvadila torbicu u kojoj je bila tražena iskaznica, ostavivši torbicu na krevetu. Nepoznata je potom posjela oštećenu na stolicu, okrenuvši je u suprotnom smjeru od mjesta gdje se nalazila torbica te joj za vrijeme masaže vrata u trajanju od nekoliko minuta, iz torbice otuđila iznos od nekoliko tisuća kuna. Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počiniteljice ovog kaznenog djela.

Ponovno se apelira građane da budu oprezni i ne puštaju u svoj dom nepoznate osobe te da su sumnjičavost i skepsa u takvim slučajevima jako poželjni. Prilikom ovakvih kaznenih djela najčešće ne postoje svjedoci jer počinitelji paze kada dolaze na adresu, kuda ulaze i koga kontaktiraju, a najčešće su im na meti osobe starije životne dobi. Sve potencijalne žrtve se savjetuju da uvijek budu sumnjičavi i nazovu policiju na broj 192, kako bi se provjerili sumnjivi osobni ili telefonski zahtjevi nepoznatih “službenih” osoba. Zaposlenici banaka, zavoda za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, porezni i policijski službenici ne dolaze na adrese stanovanja i ne mijenjaju novac radi isteka, ne obavljaju povrat poreza, a policijski službenici ne dolaze na adrese stanovanja radi izuzimanja otisaka prstiju s novčanica ili nakita.

U slučaju da policijski službenici dođu na adresu stanovanja, predstavljaju se službenom iskaznicom i značkom te za sva postupanja izdaju dokument odnosno potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta. Također apeliraju se osobe koje se brinu o osobama starije životne dobi koje same žive u stanu ili kući, da im daju jasne upute da ne puštaju u svoj dom nikakve službene osobe radi besplatne masaže, provjere novca, povrata poreza ili uzimanja otisaka prstiju s novčanica ili nakita. S obzirom da počinitelji ovakvih kaznenih djela iskorištavaju dob osoba, njihovu dobronamjernost i nepažnju, savjetuje se osobama koje se brinu o starijima da ih upute u učestalost prijevara na kućnom pragu i preventivnim mjerama zaštite koje sami mogu poduzeti da ne postanu žrtve.