Povećan broj nesreća s biciklistima i pješacima, policija najavila pojačani nadzor Foto: VV arhiva / ilustracija

Povećan broj nesreća s biciklistima i pješacima, policija najavila pojačani nadzor

Varaždinske vijesti | 17.11.2020. u 21:02h | Objavljeno u Crna kronika

- Praćenjem prometnih nesreća u prvih deset mjeseci ove godine, utvrđeno je da je došlo do značajnog porasta prometnih nesreća u kojima sudjeluju pješaci i biciklisti. Tako je u tom razdoblju u prometnim nesrećama stradalo ukupno 25 pješaka i 37 biciklista. Od navedenog broja ukupno stradalih biciklista, jedan je smrtno stradao, 15 biciklista je teže, a 21 lakše ozlijeđen. Od ukupnog broja stradalih pješaka, 6 ih je teže, a 19 lakše ozlijeđeno - izvijestila je Policijska uprava varaždinska.

Analizom prometnih nesreća, navode iz policije, utvrđeno je da pješaci i biciklisti u značajnom dijelu svojim nepropisnim ponašanjem u prometu doprinose nastanku prometnih nesreća i svojem stradavanju.

- Kao najčešći uzroci pojavljuju se nedovoljna viđenost istih u prometu i nepropisno kretanje i zadržavanje na kolniku. Napominjemo da su pješaci za vrijeme kretanja kolnikom, noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti dužni biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili nekom reflektirajućom materijom. Također u takvim uvjetima sudjelovanja u prometu biciklisti su dužni biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom odjećom ili nekom drugom reflektirajućom oznakom - napominju iz policije.

Stoga apeliraju na pješake i bicikliste da, prvenstveno zbog svoje i sigurnosti drugih sudionika u prometu, za vrijeme kretanja kolnikom koriste reflektirajuće materije ili druge oznake.

Najavili su i da će policijski službenici Policijske uprave varaždinske u narednom razdoblju poduzimati pojačane mjere u nadzoru prometa radi sprječavanja događanja prometnih nesreća i podizanja razine sigurnosti pješaka i biciklista u prometu. Podsjetili su da je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisana novčana kazna u iznosu od 300 kuna za pješake i bicikliste koji nisu propisno označeni za vrijeme sudjelovanja u prometu noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti.

- U prometu je važno dobro vidjeti, ali još važnije, biti viđen od strane drugih sudionika - poručili su za kraj.