Potvrđena USKOK-ova optužnica protiv Čehoka, Horvata, Bunića i Viteza

Bivši gradonačelnik Ivan Čehok i njegov zamjenik Zlatko Horvat Bivši gradonačelnik Ivan Čehok i njegov zamjenik Zlatko Horvat Foto: VV arhiva

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda na današnjoj je sjednici potvrdilo USKOK-ovu optužnicu protiv bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka i njegovog zamjenika Zlatka Horvata, bivšeg predsjednika uprave Zagorje-Tehnobetona Miroslava Bunića, bivšeg pročelnika gradskog Odjela za prostorno uređenje Stanka Viteza i dvije tvrtke.

Riječ je, podsjetimo, o optužnici koju je USKOK protiv četvorke podigao još u svibnju 2014. godine zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, primanje i davanje mita te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

USKOK Čehoka tereti da je kao gradonačelnik 2003. godine pogodovao jednom od okrivljenih poduzeća prilikom prodaje gradskog zemljišta, a na traženje direktora poduzeća. Tvrtki je navodno pritom pripalo 340.500 eura, dok je Grad Varaždin oštećen za 390.775 eura.

Nadalje, USKOK sumnja da su Čehok i Horvat od 2005. do 2011. godine pogodovali okrivljenim društvima prilikom zamjene nekretnina, dobivanju i realizaciji poslova s Gradom te podmirenju komunalnih doprinosa Gradu, za što im je direktor navodno isplatio milijun kuna. Društvima je tako pripalo 3,2 milijuna kuna, dok je Grad oštećen za isti iznos.

Kao protuuslugu za pogodavanje, navodi se u optužnici, Čehoku i Horvatu na njihovo je traženje trećeokrivljeni platio i dio cijene za kupljene stanove. Za Čehokov stan, tvrdi USKOK, izdvojio je 100.000 kuna, a za stan Horvatova sina 103.000 kuna.

USKOK sumnja i da su Čehok i Horvat od 2006. do 2011. također pogodovali jednom društvu u neplaćanju komunalnih doprinosa. Za to je pogodovanje društvo Horvatu, kao protuuslugu na njegovo traženje, kupilo stan od 281.936 kuna. Na Čehokovo traženje, tvrdi se, plaćeni su pak 43.838 kuna vrijedni radovi na njegovu objektu.

Viteza pak USKOK tereti da je kao pomoćnik predstojnika u županijskom Uredu državne uprave, a potom i kao pročelnik gradskog Odjela za prostorno uređenje od 2005. do 2010. godine od odgovornih osoba jednog društva kao protuuslugu za brzo izdavanje dozvola zatražio da njemu i članovima obitelji prilikom kupnje stanova od tog društva odobre kupnju po cijeni nižoj od tržišne. Vitez i njegova obitelj tako su navodno kupili tri stana po nižoj cijeni te si pribavili 145.544 kune.

Odvjetnik prvooptuženog Čehoka, Hrvoje Korša, kazao nam je pak da je potvrđivanje optužnice čisto formalni razlog budući da Optužno vijeće ne ulazi u ocjenu dokaza, a niti ih ne procjenjuje u svjetlu u kojem ih je prikazala obrana.

- To će biti zadatak raspravnog suca koji će dobiti spis. Mi ćemo potom ponovno iznijeti naše prigovore i o njima će u konačnici morati odlučiti raspravni sudac. Optužno vijeće nije, naime, prema zakonu nadležno upuštati se u ocjenjivanje tih dokaza poput onoga da Grad nije oštećen nikakvom zamjenom, već naprotiv, da su dobili više nego su dali. O tome će biti govora u dokaznom postupku i tijekom rasprave. Štoviše, braniteljij trećeoptuženog dostavili su dokumente koje USKOK navodno nije pronašao ili ih je zanemario, što su oni u konačnici i priznali, no smatraju da to nema nikakvog utjecaja - pojasnio je Korša koji prije ljeta ne očekuje zakazivanje glavne rasprave.

- Sud nam mora dostaviti rješenje o pravomoćnosti optužnice, a ono mora dobiti i raspravni sudac koji mora proučiti 12.500 stranica dokumentacije i potom zakazati glavnu raspravu. Prije ljeta to ne očekujem - poručuje Čehokov branitelj po službenoj dužnosti.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.