Sutra nadzor parkiranja na mjestima za invalide: "Ako si uzeo moje mjesto, uzmi si i moju invalidnost" Foto: VV arhiva / ilustracija

Sutra nadzor parkiranja na mjestima za invalide: "Ako si uzeo moje mjesto, uzmi si i moju invalidnost"

Varaždinske vijesti | 2.12.2021. u 16:41h | Objavljeno u Crna kronika

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, i izražene problematike nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila, u petak 3. prosinca od 8 do 14 sati na području Policijske uprave varaždinske policijski službenici provodit će akciju "Nadzor parkiranja na mjestima za invalide".

- Naime, parkirališna mjesta za osobe s invaliditetom najbliža su ulazima u zgrade i  druge značajne objekte (pošta, banka, trgovački centri i sl.), te vrlo često takva mjesta koriste i drugi vozači suprotno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Pravilnika o znaku pristupačnosti. Isto tako, nisu ni rijetke tzv. zlouporabe znaka pristupačnosti kada osobe koje posjeduju znak pristupačnosti isti daju na korištenje (ustupaju) drugim osobama (npr. članovima obitelji) - napominju iz policije.

- Upravo iz tog razloga utvrđivat će se prekršaji nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom (uključujući i parkirališta trgovačkih centara), zatim teže prekršaje nepropisnog parkiranja na nogostupima, biciklističkim stazama i trakama, pješačkim prijelazima, raskrižjima, kao i parkiranje vozila na drugim mjestima na kojima se ugrožava sigurnost kretanja pješaka i ostalih sudionika u prometu - najavili su iz policije.