Poništena oslobađujuća presuda silovateljima jer žrtva nije bila nemoćna Foto: Ilustracija

Poništena oslobađujuća presuda silovateljima jer žrtva nije bila nemoćna

VV | 1.12.2020. u 20:07h | Objavljeno u Crna kronika

Županijski sud u Varaždinu usvojio je žalbu Općinskog državnog odvjetništva u Čakovcu i ukinuo prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Čakovcu kojom su okrivljeni hrvatski državljani (1980., 1983. i 1983.) oslobođeni optužbe da su počinili kazneno djelo spolnog odnošaja s nemoćnom osobom.

Djevojka je prije 20 godina silovana u Čakovcu, branila se, sud je utvrdio da je silovana, a nakon dugotrajnog suđenja silovatelji su oslobođeni jer je Državno odvjetništvo pogriješilo u sastavljanju optužnice. Naime, DORH je na temelju činjenice da je žrtva preboljela cerebralnu paralizu zbog koje su joj djelomično oduzete noge, podigao optužnicu za silovanje protiv nemoćne osobe, ali je sud zaključio da se nemoćna osoba ne može ni braniti ni protiviti, a djevojka se prema svjedočenju i protivila i branila od silovanja pa nije bila nemoćna zbog čega su trojica optuženika oslobođena krivnje.

Županijski sud u Varaždinu ukinuo je oslobađajuću presudu i vratio predmet na ponovno suđenje jer je prvostupanjski sud pogrešno utvrdio činjenice, pogrešno zaključio da oštećenica nije imala svojstvo nemoćne osobe i pogrešno oslobodio okrivljenike optužbe.

Općinski sud u Čakovcu dužan je, prema odluci višeg suda, ponovno provesti glavnu raspravu pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem, na kojoj će otkloniti utvrđene nedostatke, ponoviti ranije izvedene dokaze i provesti druge dokaze te donijeti novu, na zakonu utemeljenu presudu.