Policija najavljuje aktivnosti s ciljem prevencije rizičnih ponašanja mladih

M.P./Varaždinske vijesti | 15.4.2016. u 08:04h | Objavljeno u Crna kronika

Iz Policijske uprave varaždinske najavljuju da će kontinuirano, posebice u dane vikenda, s ciljem prevencije rizičnih ponašanja mladih provoditi preventivno-represivne aktivnosti. One će biti usmjerene na pojačani nadzor nedozvoljenih noćnih izlazaka mladih, na suzbijanje distribucije alkoholnih pića i drugih sredstava ovisnosti među mladima te na sprječavanje nasilja među mladima.

Preventivno represivne aktivnosti posebno će se provoditi 15., 16., 22., 23., 24., 29. i 30. travnja, a sve u cilju zaštite interesa maloljetnih osoba (djece).

- Kako bi se spriječila dostupnost alkohola i duhanskih proizvoda maloljetnim osobama, policija u suradnji s državnim inspektoratom redovito planira i provodi akcije nadzora ugostiteljskih objekata, ali i ostalih uslužnih djelatnosti, kao što su trgovine ili kiosci, a sve kako bi se spriječila prodaja alkohola i duhanskih proizvoda djeci i maloljetnicima - napominju iz PU varaždinske.

Podsjećaju da spomenutu problematiku reguliraju Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, Zakon o trgovini te Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti.

Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira propisuje novčanu kaznu za onoga tko daje alkoholna pića maloljetniku ispod 16 godina, dok Zakon o trgovini propisuje da se u trgovini na malo zabranjuje prodaja alkoholnih pića i drugih pića koja sadrže alkohol osobama mlađim od 18 godina. Isto se odnosi na duhan i duhanske proizvode u skladu s posebnim propisima što znači da prodavač mora uskratiti prodaju alkohola i duhanskih proizvoda ako procijeni da je kupac mlađi od 18 godina ukoliko mu kupac dobrovoljno ne dokaže da nije mlađi od 18 godina davanjem na uvid neke od osobnih isprava.

Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti propisuje pak zabranu usluživanja, odnosno dopuštanja konzumiranja alkoholnih pića u ugostiteljskom objektu osobama mlađim od 18 godina.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci