Policija nadzirala kafiće i javne prostore, evidentirali niz prekršaja maloljetnika

M.P./Varaždinske vijesti | 9.5.2016. u 11:50h | Objavljeno u Crna kronika

Iz Policijske uprave varaždinske u današnjem priopćenju navode da su njihovi djelatnici tijekom travnja, naročito vikendima, samostalno i u suradnji sa službama drugih ministarstava provodili pojačane preventivno-represivne aktivnosti s ciljem sprječavanja svih oblika neprihvatljivih, rizičnih i kažnjivih ponašanja mladih, kao i onih počinjenih na njihovu štetu.

Policijski službenici prvenstveno su obilazili prostore odgojno-obrazovnih ustanova (ukupno 90 obilazaka), ali i otvorene javne prostore i kafiće u zonama odgojno-obrazovnih ustanova (ukupno njih 23).

- Tijekom obilazaka, temeljem članka 93. Obiteljskog zakona između 23 i 5 sati, a bez pratnje roditelja ili druge punoljetne osobe u koju roditelji imaju povjerenje, u noćnom je izlasku zatečeno osam osoba mlađih od 16 godina - kažu iz policije.

Dodaju da je izvršen nadzor ukupno 23 ugostiteljska objekta te je izvršena jedna racija u ugostiteljskom objektu pri čemu su utvrđena ukupno dva prekršaja po čl. 19. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (pijane punoljetne osobe) te dva slučaja prekoračenja radnog vremena iz nadležnosti turističke inspekcije. Prilikom nadzora u deset trgovina i kioska u suradnji s inspekcijskim službama nisu utvrđeni elementi prekršaja.

- Utvrđena su dva prekršaja davanja alkoholnih pića pijanoj osobi ili maloljetniku ispod 16 opisano u članku 19. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, ali i dva prekršaja mladih vozača koji su upravljali motornim vozilom pod utjecajem alkohola opisano u čl. 199. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. U navedenom periodu su evidentirana i tri maloljetnika zbog krađe, četiri maloljetne osobe radi počinjenja prekršaja iz čl. 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kao i osam maloljetnika u konzumaciji alkoholnih pića na javnim površinama - izvještavaju iz policije.

Nadalje, policijski službenici izvršili su kontrole 170 vozila i legitimiranja osoba u zonama odgojno obrazovnih ustanova te 23 nadzora ugostiteljskih objekata.

- O svim postupanjima prema maloljetnicima obaviješteni su roditelji i nadležni Centar za socijalnu skrb - poručuju.

Aktivnosti su se provodile s ciljem podizanja svijesti i zajedničke odgovornosti u zaštiti života, zdravlja i opće sigurnosti maloljetnika te sprječavanja neprihvatljivog i rizičnog ponašanja mladih te usmjeravanja prema pozitivnim i društveno prihvatljivim vrijednostima.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci