Policija morala u potjeru za vozačem osobnog vozila koji se vozio pod utjecajem 2.66 promila

VV | 28.2.2022. u 13:32h | Objavljeno u Crna kronika

U nedjelju, 27. veljače oko 00.15 sati u Koretincu, policijski su službenici pokušali zaustaviti osobno vozilo, čiji se vozač odbio zaustaviti, odnosno nije postupio po znakovima policijskih službenika te nastavio kretanje bez zaustavljanja.

Za istim je nastavljen progon od strane policijskih službenika te je zaustavljen pomoću svjetlosnih znakova na službenom vozilu u Čalincu. Nadzorom je utvrđeno da vozilom kojem je istekao rok važenja prometne dozvole i obaveznog osiguranja vozila te pod utjecajem alkohola od 2.66 g/kg upravlja 28-godišnjak. Također, utvrđeno je da isti upravlja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i u vrijeme kad mu je izdano rješenje o zabrani polaganja vozačkog ispita zbog prethodno akumuliranih negativnih prekršajnih bodova. Kako je postojala opasnost da će nastaviti s činjenjem prekršaja te obzirom da je isti višestruki počinitelj istovrsnih prekršaja, uhićen je i doveden na Općinski sud u Varaždin gdje mu je nakon saslušanja određeno zadržavanje do 10 dana.

Također mu je privremeno oduzeto vozilo s prijedlogom trajnog oduzimanja. Uz to, za počinjene mu prekršaje prijeti izricanje ukupne novčane kazne do 87 000 kuna i kazna zatvora do 120 dana te izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju do 24 mjeseca.

U subotu, 26. veljače u 00.25 sati u gradu Ludbreg zaustavljeno je osobno vozilo kojim je pod utjecajem alkohola u koncentraciji od 1.72 g/kg upravljao 37-godišnjak. Zbog sumnje da će nastaviti s činjenjem prekršaja isti je priveden u Policijsku postaju Ludbreg i smješten u posebnu prostoriju za zadržavanje.

U subotu, 26. veljače u 21.35 sati između mjesta Kapela Podravska i Veliki Bukovec, u kontroli prometa zaustavljeno je osobno vozilo kojim je pod utjecajem alkohola u koncentraciji od 1.62 g/kg upravljao 23-godišnjak. Isti je zbog sumnje da će nastaviti s činjenjem prekršaja, priveden u Policijsku postaju Ludbreg i smješten u posebnu prostoriju za zadržavanje.

Tijekom proteklog vikenda na prometnicama Varaždinske županije, dogodilo se ukupno 15 prometnih nesreća i to 3 s ozlijeđenim osobama i 12 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

U tom je vremenu proveden pojačani nadzor prometa, kojom prilikom je utvrđeno ukupno 165 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i to: 26 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 45 prekršaja vožnje nepropisnom brzinom, 33 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 7 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, 1 prekršaj upravljanja prije stjecanja prava, 2 prekršaja upravljanja u vrijeme zabrane upravljanja motornim vozilom, 2 prekršaja upravljanja tehnički neispravnim ili neregistriranim vozilom te 49 ostalih prekršaja.

Najviša utvrđena koncentracija alkohola iznosi 2.66 g/kg alkohola u organizmu, dok najviša utvrđena nepropisna brzina iznosi 103 km/h.

Svi vozači zatečeni u vožnji pod utjecajem alkohola su isključeni iz prometa, 2 vozača su zadržana u posebnim prostorijama do otrežnjenja, dok je 1 vozač uhićen radi dovođenja na Općinski sud.