Poginuli u kanalu dubokom preko četiri metra zbog propusta u provođenju mjera zaštite na radu

| 16.7.2021. u 03:23h | Objavljeno u Crna kronika

Smrtno stradali muškarac starosti 45 i mladić u dobi od 22 godine s područja Požeško-slavonske županije

Zajedno s policijskim službenicima Policijske uprave varaždinske i uz sudjelovanje inspektora zaštite na radu, zamjenik općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Varaždinu proveo je u prethodnom postupku očevid nesreće na radu koja se dogodila u četvrtak, 15. srpnja 2021., oko 13.30 sati kraj dvorca Bela II u mjestu Bela kod Novog Marofa, dok je Operativno komunikacijski centar PU varaždinske zaprimio oko 14 sati dojavu da je prilikom izvođenja zemljanih iskopa došlo do zatrpavanja djelatnika sa zemljom, nakon čega su na mjesto događaja upućene sve hitne službe.

-Na mjesto događaja izašli su vatrogasci DVD Novi Marof, Ivanec, Završje Podbelsko i Margečan, koji su pomagali u izvlačenju unesrećenih, te djelatnici Zavoda za hitnu medicinu varaždinske županije i policijski službenici. Brzim intervencijama vatrogasaca i ostalih hitnih službi na mjestu događaja pokušalo se s radnim strojem doći do zatrpanih osoba, ali su na žalost zbog zadobivenih ozljeda na mjestu događaja preminuli. Kako je utvrđeno, nesretno su stradali muškarac starosti 45 i mladić starosti 22 godine s područja Požeško-slavonske županije, izvijestili su iz PU varaždinske, napominjući da su radove iskopa zemlje i polaganja cijevi izvodili djelatnici građevinskog poduzeća s varaždinskog područja.

Prema dosad prikupljenim podacima, kako je izvijestilo ODO, sumnja se da je zbog propusta u provođenju mjera zaštite na radu došlo do odrona zemlje u kanalu dubokom preko četiri metra u kojem su bila dvojica radnika (1976. i 1999.) te je zemlja zatrpala radnike, koji su smrtno stradali.

Državno odvjetništvo naložit će provođenje obdukcije te će izdati naloge za toksikološko vještačenje i za druga potrebna vještačenja, a provest će i druge izvidne i dokazne radnje radi potpunog utvrđenja svih okolnosti nastanka nesreće.

Ukoliko se dosadašnje sumnje o uzroku tragedije potvrde, gotovo sigurno će uslijediti prijava, odnosno optužnica.

1626395289512.jpg

.