Zatražili višemilijunsku naknadu štete uslijed požara, a dobili - optužnicu! Foto: Ilustracija

Zatražili višemilijunsku naknadu štete uslijed požara, a dobili - optužnicu!

VV/MN | 10.9.2020. u 20:36h | Objavljeno u Crna kronika

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podiglo je optužnicu protiv 52-godišnjaka i 23-godišnjakinje zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela prijevare u gospodarskom poslovanju i dva pokušaja tog kaznenog djela, kao i dva kaznena djela zlouporabe osiguranja, kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave te pomaganja u protuzakonitom ulaženju, kretanju i boravku u Hrvatskoj, drugoj državi članici EU ili potpisnici Schengenskog sporazuma.

Okrivljenike se tereti da su kao odgovorne osobe dvaju varaždinskih poduzeća u srpnju 2017. i kolovozu 2018. godine sklopili police osiguranja kojima su osigurali robu i zalihe društava u visini većoj od 800.000 eura, iako nisu posjedovali svu prikazanu robu i zalihe, niti po količini, niti po vrijednosti, a potom su, u cilju da bez osnove ishode isplatu osiguranja, 11. siječnja prošle godine podnijeli prijavu štete u visini od oko 5.000.000 kuna zbog požara u skladištu u kojem je roba bila uskladištena, iako su znali da takva šteta nije nastala  u požaru 9. siječnja 2019 jer robe i zaliha u prikazanoj količini i vrijednosti nije bilo u skladištu, a dio osigurane robe i zaliha su sakrili prije izbijanja požara.

-Naplatom štete bi trgovačka društva stekla nepripadnu imovinsku korist u iznosu od oko 6.000.000 kuna, ali osiguravatelj nije isplatio iznos osigurnine zbog sumnje u vjerodostojnost okolnosti nastanka požara, navodi ODO.
U to, tereti ih se da su u rujnu 2018. godine u Zagrebu sklopili u ime svojeg trgovačkog društva dva ugovora o leasingu i preuzeli dva osobna automobila vrijedna ukupno više od 360.000 kuna uz obvezu plaćanja mjesečnih rata leasinga, ali s unaprijed stvorenom namjerom da ne plate vozila, znajući da njihovo društvo nema dovoljno novca za uredno plaćanje rata leasinga.

-Okrivljenicima se stavlja na teret da su prilikom sklapanja ugovora o leasingu predali davatelju leasinga lažnu prijavu poreza na dobit i lažni godišnji financijski izvještaj u kojima su bili upisani neistiniti podaci o navodnom uspješnom poslovanju njihovog društva, navodi ODO te dodaje da su, nakon što je davatelj leasinga raskinuo ugovore zbog neplaćanja i zatražio vraćanje vozila, okrivljenici odbili to učiniti i zadržali su vozila za sebe.  
.
Okrivljenog 52-godišnjaka tereti se da je u rujnu i listopadu 2019. godine pomogao državljaninu Republike Srbije da ilegalno preveze preko državne granice sedam stranih državljana, odnosno da je preko posrednika kupio osobni automobil i predao ga srpskom državljaninu na korištenje, a radi skrivanja svojeg identiteta kao kupca, naložio posredniku da u kupoprodajni ugovor upiše kao kupca svojeg susjeda, čije je osobne podatke posjedovao.

Vijeće Općinskog suda u Varaždinu prihvatilo je prijedlog državnog odvjetnika i produljilo 23-godišnjakinji istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela, dok se okrivljeni 52-godišnjak nalazi u istražnom zatvoru slijedom osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela u drugom predmetu.

Naime, još od listopada prošle godine vodi se istraga protiv njega i pet osoba zbog osnovane sumnje na počinjenje devetnaest kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, četiri kaznena djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari te kaznenog djela poticanja na počinjenje teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti.

-Postoji osnovana sumnja da su svi okrivljenici od travnja do listopada 2019. godine u više  navrata međusobno jedni od drugih kupovali i prodavali te prodavali drugim osobama droge heroin, MDMA–ecstasy, amfetamin i marihuanu. Osnovano se sumnja da je 51-godišnjak od lipnja do kolovoza 2019. godine u više navrata nagovarao 25-godišnjaka da se riješi konkurenata u prodaji droge na području Varaždina tako da postavi 200 kg eksploziva ispod njihovih osobnih automobila te mu davao upute o načinu postavljanja i daljinskog aktiviranja eksplozivnih naprava, izvijestilo je lani ODO, dodajući da postoji osnovana da je 51-godišnjak u travnju 2019. godine kupio od 62-godišnjaka pištolj i preprodao ga drugoj osobi, a da je 59-godišnjak u srpnju 2019. godine u osam navrata kontaktirao s jednom osobom i dogovarao nabavljanje eksploziva radi sastavljanja eksplozivnih naprava koje je trebao predati 51-godišnjaku.