Počele prijevare s odvozom otpada, policija poziva na oprez Foto: Martin Novosel/Arhivavv

Počele prijevare s odvozom otpada, policija poziva na oprez

Varaždinske vijesti | 7.2.2024. u 14:30h | Objavljeno u Crna kronika

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin zaprimili su tijekom proteklog vikenda prijavu građanina s područja grada Varaždina.

Prema prijavi, on je prevaren od njemu nepoznatog muškarca koji mu je ponudio odvoženje i zbrinjavanje glomaznog otpada s njegove adrese, za što mu je on unaprijed platio iznos od 25 eura.

- Povodom ove prijevare, obavještavamo građane o novini u Odluci o komunalnom redu grada Varaždina od lipnja 2023. godine. Naime, izmjenama i dopunama Odluke, propisano je da je zabranjena predaja otpada pravnoj ili fizičkoj osobi koja nije davatelj javne usluge na području grada Varaždina ili koja nema potrebne dozvole za gospodarenje otpadom. Za kršenje te odredbe propisana je kazna za fizičku osobu koja počini prekršaj, u iznosu od 199 eura - napomenuli su iz policije.

Kod izrade prijedloga izmjena i dopuna Odluke o komunalnom redu grada Varaždina, uvažen je prijedlog Policijske uprave varaždinske da se donese takva odredba, s obzirom da policija kontinuirano zaprima dojave građana, koje trubljenjem ili razglasom uznemiravaju osobe koje neovlašteno skupljaju otpad.

Isto tako, evidentirani su događaji gdje su osobe koje su došle na privatni posjed po pozivu vlasnika da im preda otpad, otuđile i ostale vrijedne predmete.

- Posebno ističemo da policijski službenici Policijske uprave varaždinske i Grad Varaždin, ulažu napore na suzbijanju divljih deponija kojima se onečišćuje priroda, osobito zaštićeni krajobraz rijeke Drave, a neodgovorni građani koji predaju otpad osobama koje neovlašteno preuzimaju isti, uvelike su doprinijeli porastu broja divljih deponija - ističu iz policije.

Dodaju kako sav otpad koji se preda ne završava na reciklažnom dvorištu ili otkupnim stanicama, već sve što se ne može prodati, završava u prirodi.

- Pozivamo građane da svojim odgovornim ponašanjem doprinesu prevenciji kriminaliteta, ali isto tako i očuvanju zdrave i čiste prirode! - poručili su iz PU varaždinske.