Razbojništvo se dogodilo na parkiralištu benzinske crpke u Koprivničkoj ulici Foto: Krešimir Đurić

Plastičnim pištoljem počinio razbojništva kojih se ne sjeća, ali ih – priznao

| 25.6.2018. u 18:13h | Objavljeno u Crna kronika

Zbog razbojništva na benzinskoj crpki u Koprivničkoj ulici u Varaždinu, 27-godišnjaka iz Varaždina Općinski je sud u Varaždinu proglasio krivim te osudio na rad za opće dobro.

Mladić je, naime, krajem ožujka 2016., oko 1.30 sati, na parkiralištu benzinske crpke pijan prišao jednom kupcu s leđa te mu u potiljak uperio plastični pištolj i rekao da mu da “lovu” što je on i učinio te mu predao novčanik s bankovnim karticama i s oko 170 kuna. Zatim mu je naložio da legne na pod te je prišao drugom kupcu. I u njega je uperio plastični pištolj i naredio da mu preda kožnu torbu, no budući da je to odbio učiniti, 27-godišnjak je gurnuo zbog čega je pao na tlo. Istrgnuo mu je torbu, no prvi ga je kupac pokušao zaustaviti i uspio mu je istrgnuti torbu iz ruke, nakon čega je 27-godišnjak pobjegao biciklom zadržavši samo novčanik.

Nakon što je počinio ova kaznena djela nije se sam prijavio policiji već su ga oni otkrili lani u ožujku. Tek kada su mu pokazali njegovu sliku ispisanu na papiru, shvatio je da je počinio ova razbojništva. Iako mu je za počinjenje kaznenog djela razbojništva izrečena jedinstvena zatvorska kazna od godine dana, ona mu je zamijenjena radom za opće dobro, pri čemu se jedan dan zatvora zamjenjuje s dva sata rada. Također, izrečena mu je sigurnosna mjera obveznog liječenja od ovisnosti.

Mladić je izjavio da se smatra krivim za počinjenje kaznenih djela koja mu se stavljaju na teret, mada ih se ne sjeća. Naveo je da je u to vrijeme imao niz problema, umro mu je otac i bio je bez posla, te nije znao “što mu se dogodilo u glavi”. No, u istražnom je zatvoru shvatio što je napravio i vidio je gdje to vodi pa je odlučio promijeniti ponašanje te se zaposlio i aktivno se bavi sportom i trenira mlade.

Naveo je da mu je žao jer je to učinio i da se kaje, no dodao je da je to sve sada iza njega jer je odlučio promijeniti ponašanje.

Tijekom dokaznog postupka provedeno je psihijatrijsko vještačanje te je stalna vještakinja ustanovila da 27-godišnjak ne boluje od duševne boli, već da se kod njega radi o višegodišnjoj prekomjernoj konzumaciji alkohola pa je došlo do ovisnosti o alkoholu, uz naglašenu sklonost nepredvidivom i agresivnom ponašanju kada je u alkoholiziranom stanju, ali i o konzumaciji marihuane.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...