Peras: "Postupala sam i postupam sukladno zakonu i internim aktima poslodavca" Foto: Facebook/Centar Čakovec - Varaždin

Peras: "Postupala sam i postupam sukladno zakonu i internim aktima poslodavca"

VV | 23.5.2019. u 10:21h | Objavljeno u Crna kronika

- Presuda Prekršajnog suda nije donesena radi “mobinga”, podcjenjivanja na osobnoj i profesionalnoj razini te zbog atmosfere straha, niti je ijedan radnik HRT Centra Čakovec – Varaždin pokrenuo takav postupak pred sudom protiv mene – reagirala je Tamara Peras, voditeljica HRT Centra Čakovec – Varaždin koja je poslala ispravak na članak objavljen na portalu Varaždinskih vijesti 13. svibnja ove godine pod naslovom "HRT i šefica Centra Čakovec – Varaždin krivi zbog lošeg tretiranja zaposlenika“.

> HRT i šefica Centra Čakovec - Varaždin krivi zbog lošeg tretiranja zaposlenika

- Ističem da revizija u HRT centru Čakovec – Varaždin koja je provedena krajem 2016. i 2017. nakon prigovora nekolicine djelatnika nije ustanovila nijednu nepravilnost u mom radu, kao ni kršenje prava radnika. Nepravomoćnom presudom donesenom u prekršajnom postupku je neosnovao utvrđeno kako ja kao odgovorna osoba HRT centra Čakovec – Varaždin nisam postupila u skladu sa čl. 74. Zakona o radu (dnevni odmor) i čl. 66, st. 15. Zakona o radu (obavijest o promjeni rasporeda radnog vremena). Netočni su navodi kako se“osmero zaposlenika HRT-ovog Centra Čakovec – Varaždin našlo u situaciji da im nije bilo omogućeno da normalno odspavaju nakon smjene...“ Naime, radnici su ispunjavali evidenciju prisutnosti na radu koja ne odgovara stvarno odrađenom radnom vremenu kao ni podacima iz npr. knjige snimanja ili dnevnika rada. Isto tako, radnici su se samoinicijativno mijenjali i za smjene bez da su me o tome obavijestili. Sud prilikom donošenja presude nije uzeo u obzir česte izvanredne okolnosti kod HRT-a kao poslodavca koji se bavi djelatnošću radija i televizije odnosno medija u kojem vijesti moraju biti dostupne građanima 24 sata na dan sedam da na u tjednu, a na sve navedeno ukazala sam i u žalbi protiv navedene presude – navodi Tamara Peras.

Dodaje kako u situacijama kada radnicima nije moguće omogućiti dnevni odmor poslodavci, kao što je HRT, imaju zakonsku mogućnost urediti iznimke od primjene odredbi o trajanju rada noćnog radnika, dnevnom i tjednom odmoru, pod uvjetom da je radniku osiguran zamjenski domor u kojem je poslodavac obvezan omogućiti ostvarenje toga prava  i to ako se radi o djelatnosti pružanja usluga ili proizvodnje u neprekidnom trajanju, osobito o uslugama izravno vezanim uz radio i televiziju.

- Radnik koji se žalio da je jedan jedini put morao doći dva sata ranije na posao nego što mu je predviđeno rasporedom rada, to je morao zbog uključenja u emisiju uživo dnevnog informativnog programa, a što je zbog aktualnoti i neplaniranih događaja nemoguće isplanirati tjedan dana unaprijed. Uz to, uredno je dobio plaćen prekovremeni rad za ta dva sata. Kao rukovoditeljica HRT Centra Čakovec – Varaždin postupala sam i postupam sukladno zakonu i internim aktima poslodavca te sam svim radnicima navedenim u presudi osigurala, odnosno omogućila dnevni odmor, kao i zamjenski odmor čim je isti bio moguć – navodi šefica HRT-ovog Centra Čakovec – Varaždin.