"Nazvao me iz Düsseldorfa rekao da je moja žena njegova supruga i dolazi po nju"

vv | 8.3.2024. u 13:00h | Objavljeno u Crna kronika

Pedesetogodišnja Lejla. M.-P. osuđena je šest mjeseci zatvora uvjetno na godinu dana, i to zbog kaznenog djela protiv braka, obitelji i djece, točnije dvobračnosti jer je sklopila novi brak, iako se već nalazila u braku, koji nije razvrgnula. Naime, kako stoji u nepravomoćnoj presudi donesenoj na kraju postupka u kojem joj se sudilo u odsutnosti jer je u Njemačkoj, ona je u Düsseldorfu zaključila brak sa Željkom M., svjesna da je u braku s Andrijom S.

U dokaznom postupku, uz uvid u dokumentaciju, ispitan je u svojstvu svjedoka oštećeni, prvi suprug Andrija S., kao i zajednička kćer Ana P. a pročitan je i nalaz te mišljenje vještaka psihijatra.

Prvi suprug je rekao da je prije više od 30 godina živo u Odžaku, BiH, u izvanbračnoj zajednici s Jelom P. s kojom ima troje djece. Zbog ratnih zbivanja, izbjegli su u Hrvatsku. No, vratili su se u BiH te vjenčali 1999. u Odžaku gdje su živjeli sve do 2012. kada su opet došli u RH.

- Supruga je 2016. otišla u Njemačku u posjet sinu našemMariju S., a nedugo zatim sam čuo od njezinog brata Ante P. da je otišla kod stanovitog Željka M. u Düsseldorf. Međutim, vratila se jer je imala nekih zdravstvenih problema zbog kojih je bila operirana. Brinuo se o njoj i pazio na nju i bilo je dobro sve do jednog dana kad je na našu kućnu adresu došao paket na njezino ime. Kada sam ga otvorio, vidio sam dokumente na kojima je pisalo da se udala za Željka M. i da se sada zove Lejla M.-P. Na moj upit o čemu se radi, odgovorila mi je da ju je Željko M. nasamario i da to je laž, rekao je prvi suprug.

Tijekom svibnja 2017., kako je nastavio, njegova supruga Jela, odnosno sada Lejla, otišla je opet od kuće u nepoznatom pravcu zbog čega je prijavio njezin nestanak.

- Nakon nekoliko dana sam je nazvao na mobitel te saznao da se nalazi u Varaždinu kod Barice T. U to vrijeme nazvao me Željko M. te rekao da je Lejla njegova žena i da će sa svojom ekipom doći po nju, rekao je prvi suprug.

U rujnu ili listopadu 2017., kako je nastavio, Lejla je opet otišla od kuće u nepoznatom pravcu, a kasnije je saznao da je ponovno otišla u Njemačku kod Željka M. i tada se odlučio sve prijaviti.

Svjedokinja Ana P., kći okrivljene i oštećenika, rekla je da je tijekom 2015. živjela kao podstanar zajedno s ocem Andrijom, majkom Jelom, mlađim bratom Matom i svojim mužem te je primijetila da majka često koristi Internet do kasno u noć zbog čega joj je otac često znao prigovoriti.

- Nakon nekog vremena, majka je otišla u Njemačku odakle se javljala da bi nakon toga prekinula svako javljanje. Došla je iz Njemačke na operaciju i tada su se tata i mama dogovorili da će zajednički živjeti. No, počele su ponovno razmirice i svađe pa mi je tata pričao da je majka tražila od tog svog novog razvod braka, rekla je svjedokinja te dodala da je mama ponovno otišla pa joj je otac pokazao da je u majčinoj pošti stoji da je zaključila brak u Njemačkoj, odnosno vjenčala se sa Željkom M.

Nakon saslušanja svjedoka, sud je razmotri druge dokaze. Prema pismenom nalazu i mišljenju vještaka psihijatra, optužena je mogla shvatiti značenja svojih postupanja i mogla je vladati svojom voljom, odnosno nije bila umanjena ubrojivost optužene u periodu za koji joj se stavlja na teret počinjenje djela. Slijedom iskaza svjedoka, kao i mišljenja vještaka te stanja dokumentacije, sud ju je stoga osudio.

Označeno u