Ostali bez desetaka tisuća eura i to uz pomoć - umjetne inteligencije?! Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Ostali bez desetaka tisuća eura i to uz pomoć - umjetne inteligencije?!

Ivica Kruhoberec | 6.11.2023. u 19:00h | Objavljeno u Crna kronika

Zaradili su tisuće eura tijekom nekoliko tjedana ili dana, neki od njih su zbog brze zarade davali i otkaze u poduzećima u kojima su do jučer radili, kupovali su nova vozila i još štošta… Do zarade koja se kod većine poslova može samo sanjati - nisu dolazili teško... A onda, početkom listopada, javili su se prvi problemi oko isplata pa su se javile ozbiljne sumnje u prijevaru po principu piramidalne sheme.

O sumnji da se u nas pojavio novi oblik prijevare, prvi su izvijestili iz PU varaždinske. Naime, kao što smo pisali sredinom prošlog mjeseca, policija je izvijestila o prijavi 27-godišnjaka, koji sumnja u prijevaru.

- Prijavio je da je tijekom listopada na internetu pronašao stranicu, koja je nudila zaradu sistema koliko uložiš, toliko zaradiš. Putem aplikacije prijavio se na stranicu i prvo uložio oko 3.600 eura. Vidjevši da sistem radi i da si novac može vratiti, još je u dva navrata uplatio oko 7800 eura. Potom je dobio poruku u kojoj se obavještavaju ulagači da moraju platiti porez na uloženi novac ili u protivnome ne mogu podići uloženi novac ni nastaviti s ulaganjem. Također je vidio u aplikaciji da su neki ulagači napisali poruke da, iako su uplatili porez, nisu mogli podići svoj novac te je shvatio da se radi o prevari, stoji u priopćenju policije koji završava rečenicom “policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela”.

Iako policija nije opisala sporan posao koji bi osiguravao zaradu “koliko uložiš, toliko zaradiš”, ipak se ubrzo doznalo o čemu je riječ...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...