Optužnica protiv trojice zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja isprava

VV | 23.5.2022. u 10:40h | Objavljeno u Crna kronika
Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 13. svibnja, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana (1972., 1988. i 1968.) zbog počinjenog produljenog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 2. u vezi st. 1. i čl. 52. Kaznenog zakona i pomaganja u počinjenju tog kaznenog djela te zbog produljenog kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz čl. 279. st. 1. i 2. u vezi čl. 52. KZ-a.

Okrivljenog 50-godišnjaka tereti se da je kao regionalni voditelj prodaje jednog dioničkog društva iz Koprivnice, od travnja 2019. do ožujka 2021. godine, u više navrata izrađivao zahtjeve za izdavanje proizvoda u kojima je neistinito prikazivao kako različiti korisnici, a najčešće jedna neprofitna pravna osoba, traže da im društvo dodijeli pomoć u vidu svojih proizvoda te takve neistinite zahtjeve dostavljao u odjel marketinga društva koji je; ne sumnjajući u njihovu vjerodostojnost; izdavao naloge skladištu društva za pripremu i predaju tražene robe. Okrivljeni 34-godišnjak je potom preuzimao robu iz skladišta društva te ju odvozio teretnim vozilom i preprodavao na području Varaždina i Čakovca ili odvozio i predavao okrivljenom 54-godišnjaku koji ju je prodavao na području Umaga. Novac od prodaje su okrivljeni 50-godišnjak i okrivljeni 34-godišnjak međusobno podijelili i zadržali za sebe. Okrivljenike se tereti da su, nakon toga, izrađivali krivotvorenu dokumentaciju kojom su lažno prikazivali kako je roba isporučena korisnicima. 

Okrivljenici su, tereti ih se, na opisani način ostvarili protupravnu imovinsku korist na štetu društva u iznosu većem od 1.300.000,00 kuna.