OPTUŽNICA Geodet iz Ivanca uzeo novac za elaborat, no izradio ga nije Foto: Ilustracija

OPTUŽNICA Geodet iz Ivanca uzeo novac za elaborat, no izradio ga nije

| 30.9.2017. u 19:47h | Objavljeno u Crna kronika

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podiglo je optužnicu protiv 55-godišnjeg M.P. iz Ivanca zbog sumnje da je počinio kazneno djelo protiv imovine – prijevarom.

Optužnicom se tereti da je u veljači ove godine u Ivancu, u cilju da se nepripadno materijalno okoristi, neistinito predočio F.B. da mu kao ovlašteni mjernik, za naknadu od 3.500 kuna, izradi geodetsku snimku i elaborat uz identifikaciju međa, premda to nije imao nakanu napraviti. No, F.B. mu je povjerovao i u tu mu svrhu, na njegovo traženje, u više navrata predao ukupno 2.175 kuna koje je M.P. zadržao za sebe.

Inače, 55-godišnjak je prilikom ispitivanja porekao počinjenje kaznenog djela, odnosno negirao je postojanje prijevarne namjere. Potvrdio je kako je s F.B. dogovorio posao napomenuvši da ga je djelomično i obavio, no geodetski elaborat mu nije isporučio.

Rekao je kako je novac koji mu je oštećenik dao na ruke utrošio na pribavljanje dokumentacije i poslovni put u Istru gdje se nalazilo to zemljište, a koje je u konačnici i izmjerio. Oštećenik je u iskazu opisao dogovor s njime, kao i način na koji ga je uvjerio da će posao obaviti te predaju novaca, a što su potvrdili i svjedoci.

Usto, svjedoci su potvrdili da je M.P. bio za zemljištu u Istri, ali da u konačnici nije napravio ništa od dogovorene izrade geodetskog elaborata, snimke i identifikacije međe. Također su potvrdili navod F.B. da mu se M.P. prestao javljati na telefon, da mu je bio nedostupan te da mu nikad nije isporučio geodetski elaborat.

Odvjetništvo je sudu predložilo da se M.P. izrekne kazna zatvora od 10 mjeseci, ali i da se predmet spoji na spis Općinskog suda u Varaždinu obzirom da se radi o kaznenom postupku u kojem mu se na teret stavlja počinjenje istovrsnih kaznenih djela u povezanom vremenskom kontinuitetu.

M.P. je, inače, već nekoliko puta pravomoćno osuđen i to zbog počinjenja kaznenih djela uvrede, prijetnje, uništenja i oštećenja tuđe stvari, samovlasti te izazivanja prometne nesreće. 

Označeno u