Optužnica direktoru tvrtke koja je izvodila radove kod dvorca Bela 2, kada su poginula dva radnika Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Optužnica direktoru tvrtke koja je izvodila radove kod dvorca Bela 2, kada su poginula dva radnika

VV | 7.3.2023. u 15:04h | Objavljeno u Crna kronika

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 23. veljače ove godine, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1968.) zbog počinjenja teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti.

- Završila potraga - u odronu na gradlištu kod dvorca Bela 2 poginula dva radnika

- Okrivljenog 55-godišnjaka se optužnicom tereti da je u srpnju 2021. godine u mjestu Bela, kao direktor trgovačkog društva iz Varaždina koje je izvodilo radove odvodnje oborinskih voda i kanalizacije, prilikom polaganja i spajanja plastičnih cijevi za kanalizaciju i odvodnju oborinskih voda na dno iskopanog kanala (dubine preko tri metra) u kojem je bila voda, postupio protivno propisima o zaštiti na radu, odnosno propustio je poduzeti zaštitne mjere za sprječavanje odrona i rušenja zemljanih naslaga s bočnih strana kanala postavljanjem odgovarajućih potpornih konstrukcija i kanalnih oplata. Uslijed navedenog je propusta 15. srpnja 2021. došlo do odrona zemljanih naslaga i blata s bočne strane kanala u trenutku kad su u kanalu bila dvojica radnika (1976. i 1999.) s posljedicom da su odronjena zemlja i blato zatrpali radnike koji su potom smrtno stradali zbog gušenja - objavio je DORH.