Optužen jer je prodavao gorivo bez obračunavanja PDV-a, čime je RH oštetio za 3,3 milijuna kn

vv / dorh | 28.5.2019. u 09:14h | Objavljeno u Crna kronika

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podiglo je optužnicu protiv 39-godišnjaka zbog počinjenja sedam kaznenih djela utaje poreza ili carine iz čl. 256. st. 3. u svezi st. 1. Kaznenog zakona i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz čl. 248. KZ-a.

Okrivljenika se tereti da je tijekom 2014. godine, kao direktor trgovačkog društva, u cilju da izbjegne plaćanje poreza na dodanu vrijednost, prodavao kupcima gorivo bez obračunavanja poreza na dodanu vrijednost i bez iskazivanja u prijavama PDV-a, čime je izbjegao platiti porez i oštetio državni proračun Republike Hrvatske za gotovo 3.300.000 kuna.

Okrivljenika se tereti i da je suprotno zakonskim obvezama vodio poslovne knjige društva tako da je otežana preglednost poslovanja i imovnog stanja. Kao što smo pisali, poduzeće u Varaždinskoj županiji skladištilo je u svom poslovnom prostoru naftne derivate, koji je putem agregata za istakanje goriva prodavano različitim kupcima bez posebnog odobrenja nadležnog carinskog ureda. Utvrđeno je to prilikom kontrole poslovanja poduzeća 26. travnja od strane carinskih službenika Područne jedinice - Službe za mobilne jedinice Varaždin, odnosno službenika Službe za operativnu podršku mobilnim jedinicama Središnjeg ureda.

-Trgovačkom društvu je izrečena zabrana obavljanja djelatnosti prodaje goriva, kao i raspolaganje s tekućinom uskladištenom u podzemnom spremniku goriva, pečaćenjem agregata za istakanje goriva i podzemnog spremnika goriva. Protiv prekršitelja, pravne osobe, bit će izdan prekršajni nalog kojim će se izreći novčana kazna u iznosu od najmanje 400.000 kuna, a odgovornoj osobi novčana kazna na iznos od 100.000 kn. Nadležnom područnom carinskom uredu bit će podnijet zahtjev za naplatu trošarine, a navedeni agregat i tekućina uskladištena u podzemnom spremniku goriva privremeno su oduzeti, navodili su u Carinskoj upravi Ministarstva financija.

Označeno u