Općina oštećena za 1,7 milijuna nezakonitim isplatama, kojih je bilo više od tisuću!?

| 23.10.2022. u 11:34h | Objavljeno u Crna kronika

Osim isplate iz općinske blagajne, odnosno općinskog računa temeljem izmišljenih ili krivotvorenih računa dobavljača, okrivljena si je isplaćivala novac s transakcijskog računa Općine izravno na svoje žiro račune, navodi USKOK

Kako je Općina Sračinec ostala bez skoro dva milijuna kuna, zbog čega je USKOK podignuo, a Županijski sud u Zagrebu potvrdio optužnicu protiv Renate Sabati, bivše voditeljice financije u Općini, koju tereti za produljeno kazneno djelo protiv službene dužnosti, i to zlouporabom položaja i ovlasti, kao i produljeno kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave?

Optužnica na više od 800 stranica

Kao službena osoba, odnosno osoba zadužena za poslove financijskog knjigovodstva u Općini Sračinec, okrivljena je, tvrdi USKOK, od 1. siječnja 2011. do 31. kolovoza 2018. iskoristila svoj položaj i ovlast te time sebi pribavila znatnu imovinsku korist od 1.674.743,42 kuna, radnjama koje su optužnici podijeljene u tri skupne. U prvoj su radnje kod kojih je unosila neistinite podatke u poslovne isprave i knjige Općine Sračinec, a takve, neistinite poslovne isprave i knjige uporabila u poslovanju kao da su istinite. Uz to, izrađivala je lažne isprave s ciljem da ih uporabi kao prave i uporabila ih kao prave, a prave isprave preinačila te ih takve preinačene uporabila kao prave.

- Sa žiro računa Općine Sračinec podizala je novčana sredstva, ali tako podignuta novčana sredstva, kao i novčana sredstva podignuta od strane načelnika i predana joj radi polaganja u blagajnu, nije polagala u blagajnu Općine, već ih je neosnovano zadržavala za sebe. Kako bi prikazala da su sredstva iskorištena za potrebe Općine, knjižila je u dnevniku knjiženja ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih iznosa, zatim je izrađivala neistinite ulazne račune dobavljača, koje je u dnevniku knjiženja knjižila kao stvarne, a porezne prihode Općine u dnevniku knjiženja prikazivala je u iznosima različitim od stvarno uplaćenih na račun Općine, dok je sama izrađivala zamolbe za donacije raznih udruga i društava, koje nisu uopće zatražene niti su im isplaćene, nakon čega je izrađivala neistinite bankovne izvode o stanju i prometu po žiro računu Općine kako na njemu ne bi bili razvidni iznosi koji su stvarno podignuti sa žiro računa, a nisu uplaćeni u blagajnu Općine, odnosno kako ne bi bile razvidne razlike u knjiženjima koje je napravila da bi prikrila uzetu gotovinu, stoji u optužnici.

Osim toga, koristeći svoje ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne Općine, okrivljena bi iz blagajne Općine neosnovano uzimala novac za svoje potrebe.

-A kako bi prikazala da je novac utrošen za potrebe Općine, sačinjavala je isplatnice u kojima je navodila naziv dobavljača i isplaćen iznos. Isplatnicama je prilagala račune dobavljača za robu i usluge, koje Općina nije uopće nabavila i koristila, a račune dobavljača je sama izradila ili im je prepravljala datum, broj i iznos, kao i količinu artikala. Nakon toga je u blagajničkim izvještajima neistinito prikazivala isplatu po navedenim računima kao izdatak Općine, i to kao isplatu po računima koji su već ranije plaćeni iz blagajne ili uplatom na račun dobavljača, stoji u optužnici u kojoj se u trećoj skupini nalaze isplate kod kojih je Sabati, koristeći svoje ovlaštenje, radila bez ikakve osnove, i to izravno sa žiro računa Općine Sračinec na svoja dva tekuća računa.

Ove isplate i druge nezakonite radnje, kojih je tijekom osam godina bilo više od tisuću, detaljno su opisane u optužnici, koja ima više od 800 stranica.

Milijun s općinskog računa...

Sve je počelo još 2011. godine. Tako je, navodi USKOK, 23. veljače 2011. kada je okrivljena sa žiro računa Općine podigla 5.000 kuna, koji nije položila u blagajnu Općine, već je taj iznos zadržala za sebe, a kako bi prikrila manjak novca u blagajni, proknjižila je u dnevniku knjiženja plaćanje računa Croatia osiguranju od 17. prosinca 2010. na iznos od 4.125,00 kuna, iako je taj račun već bio proknjižen i podmiren 29. prosinca 2010., a uz to je sama izradila neistinit račun tvrtke Konplast od 14. veljače 2011. na iznos od 875 kuna. A nakon što je 9. ožujka 2011. sa žiro računa Općine podigla 15.000 kuna, položila je iznos od 5.000 kuna u blagajnu Općine, dok je iznos od 10.000 kuna zadržala za sebe.

Kako bi prikrila manjak novca u blagajni, u dnevniku knjiženja proknjižila je kao plaćen račun dobavljača HEP ODS u iznosu od 18.669 kuna od 28. veljače 2011., iako je taj račun ispostavljen i plaćen u iznosu od 8.669,02 kuna.

Nadalje, tvrdi USKOK, Sabati je 16. ožujka 2011 podigla 5.000 kn s općinskog računa, a to je prikrila tako da je u dnevniku knjiženja proknjižila plaćanje računa Termoplina, iako je on već bio plaćen. Zatim je 8. travnja 2011. podigla 15.000 kuna, od čega je zadržala 10.000 kuna, a kako bi prikrila manjak, proknjižila je kao plaćen račun HEP-a od 19.198,54 kuna, iako je taj račun ispostavljen i već plaćen u iznosu od 9.198,54 kuna.

Iako je znala odjednom podići i zadržati i po 19.000 pa čak i 35.000 kuna, idućih mjeseci i godina najčešće je podizala između pet do 15 tisuća kuna, od čega je sve ili veći dio zadržala za sebe, a radi prikrivanja toga bi krivotvorila ili u cijelosti izrađivala jedan ili više računa dobavljača Općine, i to HEP-a, Foto-video studija Klik, obrta Plin-Mont, obrta Trgovina usluge i proizvodnja Potočnjak, tvrtke Konplast, odvjetnika Domagoja Krpine, Glasila, Proizvođača grožđa i vina Ivana Mikeca, Poljoprivredne i veterinarske škole Arboretum Opeka, tvrtke Elektronički Varaždin, Limara i vodoinstalatera Dražena Kranjčića, Usluga građevinske mehanizacije i prijevoza Božidar Mišak, Termoplina, obrta Motoreni, Poljocentra, Državnog arhiva u Varaždinu, Croatia osiguranja, Labosa, Varaždinske županije, obrta Cvjećarnica Orhideja, Max medije, ugostiteljskog obrta CBS, Poljoprivredne zadruge branitelja Vuković, Incoma, WinACona, obrta Autoprijevoz, ugostiteljstva i trgovine Miroslava Risa, servisa za čišćenje Styl, Planuma, AGK Servisa, Eimonta, Alce, KB-a, Eluss Cubusa, obrta Završni radovi Klepač, Zelendvora, Falcon tradea, Vektre, obrta Vrtne sadnice Šincek, Ravnateljstva za robne zalihe, Saveza društva Naša djeca, dječjih vrtića Bambi, Bajka Panda, Čira-Čara…

Tijekom osam godina ovakvih je isplata sa žiro računa Općine bilo 130, zahvaljujući je za svoje potrebe zadržala 1.161.650 kuna. To uključuje i slučajeve u kojima je, kako bi prikrila da je s općinskog računa podigla i zadržala novac, proknjižila plaćanje HZZO-u s osnova doprinosa za plaće u većem iznosu od stvarno plaćenog doprinosa, a znala je i krivotvoriti i iznose prihoda Općine od poreza na dohodak i poreza na potrošnju.

Lažne zamolbe za donaciju udruga, škola pa i župe!?

Iznos od 5.000 kuna, koji je 23. svibnja 2011. podigla sa žiro općinskog računa, okrivljena nije položila u blagajnu Općine, već ga je zadržala za sebe, a kako bi prikrila manjak novca, proknjižila je isplatu 3.000 kuna kao donaciju Udruzi žena "Preslica".Za to je u poslovnoj dokumentaciji Općine odložila neistinitu zamolbu Udruge žena "Preslica" od 9. svibnja 2011., koju je u cijelosti sama izradila, stoji u optužnici.

Isti si je iznos isplatila i u lipnju 2012., i to također temeljem neistinite zamolbe za donaciju Udruge žena "Preslica", dok je 4. rujna 2014. sa žiro računa Općine podigla 10.000 kuna, od čega je u blagajnu Općine položila 5.000 kuna, a 5.000 kuna zadržala za sebe, što je opet prikazala kao donaciju Udruzi žena temeljem neistinite zamolbe. Temeljem kopija zamolbi Udruge žena "Preslica" od 26. lipnja 2015. i 16. kolovoza 2015., 2016. je sa žiro računa Općine podignut iznos od 5.000 kuna, koji je zadržala.

Do novca je dolazila, tvrdi USKOK, i izmišljanjem dokumentacije škola.

- Nakon što je 28. studenog 2011. sa žiro računa Općine podigla 5.000 kuna, zadržala ga je za sebe, a u dnevniku knjiženja proknjižila je plaćanje pomoći u realizaciji Programa prevencije za djecu prema OŠ Novi Marof te odložila neistinit Program prevencije za djecu i mlade na području Općine Sračinec od 10. studenog 2011., koji je sama izradila, te po kojem OŠ Novi Marof toga dana nije isplaćen iznos od 5.000 kuna, tvrdi USKOK, koji navodi da se isto ponovilo 2013. i 2014. godine.

Uz to, 2013. proknjižila je isplatu pomoći OŠ Sračinec od 5.000 kuna temeljem zahtjeva OŠ Sračinec za sufinanciranje škole u prirodi za učenike slabijeg imovinskog stanja, a taj je novac zadržala. U dnevniku knjiženja proknjižila kao plaćenu donaciju od 2.000 kuna Kickboxing klubu Sračinec, uz zamolbu kluba bez datuma, zatim donaciju KUD-u Zavičaj od 3.500 kuna, Udruzi maškara "Črna sraka"… I to nije sve.

- Nakon što je 23. listopada 2017. sa žiro računa Općine podignut iznos od 5.000 kuna, nije ga položila u blagajnu, već ga je zadržala za sebe, a kako bi prikrila manjak novca u blagajni, proknjižila je plaćanje donacije Župi Sv. Mihaela ark. te u poslovnoj dokumentaciji Općine odložila neistinitu zamolbu Župe Sv. Mihaela ark. za pomoć zbog krađe, koju je izradila na način da je na kopiji originalne zamolbe od 17. kolovoza 2016. na iznos od 4.000 kuna, promijenila datum i iznos, tvrdi USKOK

Još pola milijuna iz općinske blagajne

Manje iznose, od nekoliko stotina kuna, okrivljen si je od 2011., navodi USKOK, godinama isplaćivala i iz općinske blagajne. To to bi prikazivala kao plaćanje računa uglavnom za izmišljene usluge ili proizvode, i to Veterinarske stanice, Pekare Katarina, Trgovine, usluge i proizvodnja Potočnjak. Državne geodetske uprave, DM-Drogerie markta, Roga, Poljocentra, OMV Hrvatske, Filexa, KB-a, Cvjećarnice Orhideja, Konzuma, Jyska, Intertekstila, Copy cenra Habulan, KTC-a, Hrvatske pošte, CityExa, BauMaxa, Restorana i konobe Marija, Elipsa, Cvjećarnice Orhideja, Panex Dinamica, Poljoprivredne i veterinarske škole Arboretum opeka Vinica, Intereurope, Lesnine, Plodina, Varteksa, Zlatarnice Mikac, Ljekarne Salus, Baumaxa, Filexa… Primjerice, temeljem izmišljenih ili uvećanih računa za klipiče i ostale proizvode iz pekare, samo si je u 2011. godine iz općinske blagajne podignula više od 7.000 kuna, a s istom praksom izmišljanja računa pekare i drugih obrta te poduzeća nastavila je i idućih godina. Takvih, sitnijih isplate kroz osam godina USKOK je pobojao čak 987, uz pomoć kojih je iz općinske blagajne za svoje potrebe uzela novac u iznosu od 485.332,57 kuna.

Osim isplate iz općinske blagajne, odnosno općinskog računa temeljem izmišljenih ili krivotvorenih računa dobavljača, Sabati si je isplaćivala novac s transakcijskog računa Općine izravno na svoje žiro račune. Primjerice 28. lipnja 2011. godine isplatila su je 166 kuna za prisustvovanje sjednici Socijalnog vijeća 1. lipnja 2011., iako na njoj nije bila, zatim za prisustvovanje sjednici Komisije za dodjelu stipendija 15. prosinca 2011., iako ni na njoj nije bila, kao i ni na sjednici Socijalnog vijeća od 15. veljače 2012. godine… I tako iz godine u godinu. Uz to, isplaćivala si je mjesečne naknade troškova prijevoza na posao i s posla u iznosu od 1.704,00 kuna, iako je znala da joj pripada mjesečna naknada u iznosu od 852 kuna,

Svime time je tijekom godina okrivljena sebi pribavila znatnu nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 1.674.743 kuna, za koji je oštetila Općinu. To tvrdi USKOK, a sud će odlučiti.