Određen istražni zatvor protiv četvorice koji su teško ozlijedili žrtvu koja je od posljedica preminula

Varaždinske vijesti | 29.6.2020. u 20:20h | Objavljeno u Crna kronika

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 26. lipnja provelo prvo ispitivanje dvojice uhićenih hrvatskih državljana (1997. i 1988.) i donijelo rješenje o provođenju istrage protiv njih, kao i protiv još jednog hrvatskog državljanina (1986.) i jednog državljanina Bosne i Hercegovine (1981.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela teškog ubojstva iz čl. 111. toč. 4. Kaznenog zakona i razbojništva iz čl. 230. st. 2. u vezi st. 1. KZ-a. (29. 6. 2020.)

Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici 1. studenoga 2019. u Selniku, zajednički i prema prethodnom dogovoru, osobnim automobilom kojim je upravljao 23-godišnjak parkirali se ispred oštećenikove kuće, gdje je 23-godišnjak ostao u vozilu pazeći da netko ne naiđe i spreman da se vozilom mogu brzo udaljiti, dok su ostala trojica okrivljenika otišli do kuće i predstavili se oštećeniku kao policijski službenici, pa ih je on pustio u kuću, a kad im je u hodniku okrenuo leđa, osnovano se sumnja da su mu zadali brojne snažne udarce u leđa i glavu tražeći da im preda novac, jer će ga inače ubiti.

Oštećenik im je, u strahu za svoj život, predao novac u iznosu od 600.000,00 kuna koji su okrivljenici uzeli, a potom su, osnovano se sumnja, zadali oštećeniku još snažnih udaraca nogama, od kojih je oštećenik izgubio svijest, nakon čega su se s novcem vratili do vozila u kojem ih je čekao 23-godišnjak i odvezli se. Oštećenik je uslijed udaraca zadobio nagnječenje mozga, odnosno tešku ozljedu i od njenih posljedica preminuo 29. siječnja 2020.

Sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu prihvatila je prijedlog državnog odvjetnika i svim okrivljenicima odredila istražni zatvor, i to zbog opasnosti od utjecaja na sudionike u postupku i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela, a 32-godišnjaku, 34-godišnjaku i 39-godišnjaku još i zbog opasnosti od bijega. U istražnom zatvoru nalaze se 23-godišnjak i 32-godišnjak, dok su 34-godišnjak i 39-godišnjak u bijegu.