Vozači, pripazite: od 1. studenoga obavezna vožnja s upaljenim svjetlima Foto: VV arhiva / ilustracija

Vozači, pripazite: od 1. studenoga obavezna vožnja s upaljenim svjetlima

Varaždinske vijesti | 31.10.2021. u 19:00h | Objavljeno u Crna kronika

Dnevna ili kratka svjetla na motornim vozilima obvezna su danju u razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka, podsjećaju iz policije.

Odredbom članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, datumski je određeno obavezno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala na motornim vozilima danju i to od 1. studenog do 31. ožujka.

Pored navedenog, vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna.

Također i vozači bicikala, od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja te zakonske odredbe, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 500 kuna.

- Zbog bolje vidljivosti, dragi vozači motornih vozila, oprez uvijek i svugdje, a od 1. studenog do 31. ožujka obavezno imajte upaljena svjetla na vozilima, poručuju iz policije.

Što se tiče zimske opreme, dodajmo da je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano kako je zimska oprema obavezna u trenutku kada na prometnicama nastupe zimski uvjeti, točnije kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

Sukladno Odluci o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj, obveza korištenja zimske opreme propisana je u razdoblju od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine, a od prošle godine u zimske dionice cesta na području Varaždinske županije svrstane su sljedeće dionice:

- Autocesta A4: Varaždin – Novi Marof – Mirkovec – Zagreb
- Državna cesta D2: Dubrava Križovljanska – Sračinec – jugozapadna i istočna obilaznica Varaždina, Trnovec, Ludbreg, Koprivnica
- Državna cesta D528: od rotora u Turčinu do naplatnih kućica autoceste Varaždin
- Državna cesta D3: Varaždin – Mađimurska ulica – Koprivnička ulica – Lužan Biškupečki – Novi Marof – Mirkovec

karta_zimskih_dionica_cesta_u_hrvatskoj_2020.jpg