Obustavljen kazneni postupak protiv HNS-ova načelnika zbog sumnje da je oštetio općinski proračun Foto: VV arhiva

Obustavljen kazneni postupak protiv HNS-ova načelnika zbog sumnje da je oštetio općinski proračun

M.P./Varaždinske vijesti | 16.11.2016. u 12:45h | Objavljeno u Crna kronika

Nešto više od dvije godine otkako je protiv njega podnijeta kaznena prijava zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda krajem listopada je obustavilo kazneni postupak protiv HNS-ovog Mirka Bistrovića.

Načelnik Općine Bednja se, posjetimo, USKOK-ovom optužnicom teretio jer su iz općinskog proračuna navodno bili plaćeni troškovi odvjetnika Marka Božića u predmetima iz 2009. godine koji su se vodili na Općinskom sudu u Varaždinu. Općina je pritom, sumnjalo se, oštećena za više od 10.000 kuna.

Inače, optužno je vijeće USKOK-u već jednom vratilo optužnicu na doradu radi boljeg razjašnjenja stvari s napomenom da činjenični opis ne proizlazi iz provedenih dokaza, odnosno da se u činjeničnom opisu navode i postupci koji su vođeni po službnoj dužnosti kao i postupci vođeni po privatnim tužbama no bez navođenja tko ih je inicirao. Usto, optužnica je USKOK-u vraćena i kako bi se utvrdilo je li za Općinu nastupila šteta plaćanjem računa odvjetničkih usluga u vezi postupaka vezanih uz činjenični opis. Stoga je provedeno financijsko-knjigovodstveno vještačenje pri čemu je vještakinja utvrdila da nije nastala šteta za Općinu.

- Ukoliko se utvrdi da Općina iz svojih sredstava nije smjela podmiriti troškove odvjetničkog zastupanja u predmetima Općinskog suda, u tom slučaju šteta za Općinu iznosu 20.725 kuna. No, u dva predmeta iz 2012. godine Općina nije terećena za troškove postupka od 31.547 kune. Te je troškove odvjetnik Marko Božić u svojim poslovnim knjigama zatvorio preknjiženjima uplata koje su po okončanju postupaka izvršene na njegov račun od Ivana Hrupačkog ili državnog proračuna, a vezane su uz razne sudske predmete Bistrovića i Hrupačkog. Osim toga, po presudi Općinskog suda, Općina je naplatila troškove postupka od 66.520 kuna putem uplate Hrupačkog, dok je u dva postupka vezana uz tu presudu platila trošak odvjetniku od svega 4.421 kunu. Iz navedenog proizlazi da, gledano na ove okolnosti kao cjelinu, nije nastala šteta za Općinu - zaključila je vještakinja.

Optužno je vijeće naposljetku na sjednici održanoj 27. listopada, odlučujući o osnovanosti optužnice, obustavilo kazneni postupak. Bistrović je zadovoljan ovim rješenjem, no razočaran je što se njegovo ime neosnovano povlačilo po medijima.

- Imao sam puno povjerenje u pravosuđe i moram reći da je to već 27 ili 28 rješenje donijeto u moju korist. Ono me jako raduje, ali je u cijeloj ovoj priči najviše stradala moja obitelj budući da se o meni pisalo na svim portalima, i lokalnim i nacionalnim. Nitko očito ne priznaje da sam ja predložio da besplatno radimo u Općini, a odbio sam i povećanje svoje naknade - zaključio je Bistrović.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci