Obitelj iz Vinice ostala bez oca stradalog na gradilištu u inozemstvu, ali i bez ikakve naknade

| 22.11.2021. u 18:52h | Objavljeno u Crna kronika

Na mjesnom groblju u Marčanu početkom ovog mjeseca sahranjen je Krunoslav K., 48-godišnji Imoćanin, koji je zadnjih godina živo u Vinici skupa s nevjenčanom suprugom s kojom se ovog ljeta i oženio. Tu, međutim, nije stalno boravio, već nekoliko mjeseci godišnje, između poslova koje je po dva tri mjeseca radio u inozemstvu, točnije Luksemburgu. To ga je na kraju koštalo i života, a njegovu obitelj zavilo u crno s velikom nepoznanicom što i kako dalje jer su, osim bez voljene osobe, ostali i bez nemalog iznosa…

Na rad u inozemstvo Krunoslav K.odlučio se iz ekonomskih, li i osobnih razloga. Naime, još prije desetak godina u Imotskom se razveo od prve supruge s kojom je dobio i djecu, koja su danas već odrasla. Zahvaljujući društvenim mrežama, prije tri godine upoznao je također razvedenu Viničanku, koja je, kao i on, vjerovala i nadala se da je pred njima novi život, maštali su o zajedničkom izazovima... I sredinom ove godine činilo se da, unatoč teškoj situaciji koja ih je snašla, ipak sve ide upravo u tom smjeru. U srpnju su se vjenčali, nakon što su u svibnju dobili zajedničko dijete. I tad je na naplatu došao nemili događaj iz Luksemburga.

- Ujesen prošle godine, nakon kraće stanke, suprug je ponovno otišao u Luksemburg, i to na novo gradilište i s novom tvrtkom za koju tada nisam ni znala kako se zove. Nije se javljao pa sam prvo pomislila da je to zato jer se treba najprije smjestiti. Međutim, kada su prošla dva mjeseca, to mi je bilo jako čudno i puno sam se brinula što se događa jer sam bila i trudna. Još malo sam pričekala, a onda sam policiji prijavila njegov nestanak jer nisam vjerovalo da bi, nakon svega, samo tako otišao, veli nam njegova udovica.

I bila je u pravu. Suprug nije nikuda otišao jer nije mogao ni hodati, a nije se mogao ni javljati jer je bio u komi. Naime, pronađen je u jednoj od luksemburških bolnica u kojoj je smješten nakon nesreće na radu.

- U studenom prošle godine pao je na gradilištu sa kliskog krova zgrade visoke 8,5 metara. Svjestan svega, ali potpuno nepokretan zbog ozlijede kralježnice, dva sata je ležao bez pomoći dok ga vlasnik građevinskog poduzeća nije prijavio kao zaposlenika, iako je odmah po dolasku u poduzeće dao sve potrebne podatke. Tek nakon što ga je prijavio, gazda je pozvao hitnu pomoć, tvrdi udovica, napominjući da pokojni suprug nije dobio ni zaštitna sredstva koja su propisana na gradilištu, kao što je kaciga i drugo.

Uz hitnu pomoć, došla je i policija na gradilište, ali koristi od nje baš i nije bilo.

- Iako su svi bili tamo, gazda mu je uzao novčanik u kojem je bilo 2.100 €. Kod gazde je, uz dokumente, ostala i odjeća, ure, nakit i aparati, a tijekom idućih osam mjeseci, koliko je bio po bolnicama, nikada ga nije posjetio, izuzev jednom, naglašava supruga.

Budući da je ležao nepokretan u bolnici, daleko od obitelji koja u početku nije ni znala što ga je snašlo, suprug je, prema odluci suda, dobio najprije jednu, a zatim drugu skrbnicu - Cloe Marotte.

Detaljnije pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...