Nastavak suđenja Smiljani Srnec u četvrtak, izjavila da se ne osjeća krivom Foto: Krešimir Đurić

Nastavak suđenja Smiljani Srnec u četvrtak, izjavila da se ne osjeća krivom

Martin Novosel | 15.10.2019. u 10:57h | Objavljeno u Crna kronika

Gotovo je današnje ročište na Županijskom sudu u Varaždinu na kojem je počelo suđenje Smiljani Srnec za ubojstvo sestre te se nastavlja u četvrtak. Ispitana su tri svjedoka, a optužena je na današnjem ročištu nakon čitanja optužnice izjavila da se ne osjeća krivom.

Državno odvjetništvo, kojeg predstavlja na ovom suđenju zamjenica Irma Bagarić, je iznijelo da će dokazati da je žrtva Jasmina Dominić usmrćena s najmanje pet udaraca u predio glave, da joj nakon toga nije niti pokušano da joj se pruži pomoć nakon zadanih ozljeda i te da ju je okrivljena smjestila u zamrzivač. Dokazat će da je sama kriva za počinjeni zločin koji se dogodio na ljeto 2000. godine. Fizički dokazi upućuju da je koristila ljepljivo sredstvo da prikrije tijelo u zamrzivaču, a DNK tragovi okrivljene su pronađene na vreći s kojim je prekrivena žrtva koje će predočiti vještaci tijekom suđenja. Isto tako u svojoj optužnici tvrde da će dokazati da nitko nije vidio ili čuo za Jasminu od 2000. do 2005. godine, ali se Smiljana Srnec godinama pretvarala da je u konstantnom kontaktu sa svojom sestrom.

Obrana, odvjetnik Krešimir Golubić, Smiljane Srnec tvrdi da nije kriva, da je cijela priča o smrti povezana uz obiteljske razmirice i da su tijekom prijave njenog nestanka davane krive informacije. Isto tako tvrde da žrtva nije nestala 2000. godine. Obitelj Dominić je prikrivala određene činjenice o nestanku Jasmine. U vrijeme 2000. godine, Smiljana je uz Jasminu živjela uz majku oca i kćer te da nije bila jedina u prilici da usmrti Jasminu. Isto tako u obrani se tvrdi da Smiljana nije agresivna i nema povijest agresivnog ponašanja, dok određeni drugi članovi obitelji imaju povijest agresivnog ponašanja i potencijalno su krivi za zločin, a ne Smiljana. Isto tako negiraju optužnicu u kojoj se tvrdi da je sama počinila zločin te tvrde da nije sama mogla prebaciti tijelo u zamrzivač zbog bolova u kralježnici koje su utvrđene medicinskim pregledima krajem 90-ih godina. Isto tako tvrde da nije bilo motiva iz ljubomore za ubojstvo jer su obje sestre bile podjednako uspješne u životu. Obrana također tvrdi da Smiljana potencijalno zna tko je zapravo kriv za ubojstvo, ali ne želi obznaniti to.

Na suđenje su ispitana i tri svjedoka. Romeo Kanižaj prijatelj Jasmine prije nestanka, Dražen Palfi poznanik i prijatelj obitelji Dominić i Srnec i Josipa Vugrinec daljnja rođakinja obitelji Dominić. 

Romeo Kanižaj je prvi svjedočio i u svom iskazu je ustvrdio da je bio prijatelj sa žrtvom 1999. godine u kafiću u kojem je radila da su često znali porazgovarati i da je veza bila uglavnom platonska. Bilo je spomena da ga je žrtva u jednom trenutku zatražila za pozajmicu, ali joj Kanižaj nije mogao posuditi novac. Isto tako je na upit obrane negirao da je veza bila ljubavna.

Drugi svjedok, Dražen Palfi, je poznavao obitelj Dominić. Jasminu je također viđao u kafiću u kojem je radila, sa Smiljanom se dobro zna posebice je bio u dobrim odnosima s njezinim mužem Ivanom Srnecom. Palfi se sjeća da je Jasminu zadnji puta vidio u rujnu 2000. godine. Ustvrdio da je Smiljana manipulatorica i da je lagala o svojem obrazovanju te da je često odlazila u kladionice. Također je iznio da se sjeća jednog zajedničkog putovanja sa Smiljanom Srnec u Mađarsku 2001. godine gdje se prisjetio da je imala osobnu iskaznicu Jasmine. Obrana je imala želju također čitati jedan iskaz koji je svjedok Palfi dao policiji tijekom istrage nestanka Jasmine da se prisjeća razgovora s Jasminom 2003. godine, ali mu je predsjedavajući sudac Tomislav Brđanović nije dozvolio čitanje tog iskaza u obrani.

Treća svjedokinja, Josipa Vugrinec, bolje se znala sa Smiljanom zbog toga što su im djeca išla u istu školu i bila su im u istoj generaciji. Prisjeća se Smiljane kao dobrog roditelja, ali pomalo čudnu. Jasmine se sjeća da ju je vidjela zadnji puta oko srpnja 2000. godine ispred njezine obiteljske kuće. Kada je prijavljen nestanak Jasmine, često je znala razgovarati o tome sa Smiljanom koja je inzistirala da je Jasmina u Zagrebu. Isto tako je ustvrdila da je otac Martin Dominić bio sklon alkoholu, ali da nije agresivan te da je ocu draža kćer bila Jasmina s obzirom da bi o njoj češće pričao nego o Smiljani. 

Suđenje se nastavlja u četvrtak u 9 sati.

Označeno u