Na sudu zbog spolne zloupotrebe djeteta mlađeg od 15 godina

MGA/VV | 13.9.2019. u 21:26h | Objavljeno u Crna kronika

Optužno vijeće varaždinskog Općinskog suda potvrdilo je optužnicu protiv okrivljenog D. K. iz C. zbog spolne zloupotrebe djeteta mlađeg od 15 godina za što je zapriječena kazna od jedne do deset godina zatvora.

Još u travnju je varaždinsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv okrivljenog čiji je branitelj u odgovoru naveo kako smatra da iz dokaznog materijala, na kojemu se temelji optužnica, ne proizlazi osnovana sumnja da bi okrivljenik počinio kazneno djelo za koje je optužen. Stoga je predložio obustavu kaznenog postupka, pri čemu je posebno naglasio kako okrivljenik poriče da bi počinio djelo za koje je optužen, materijalnih dokaza nema, dok su personalni dokazi pretežito posredni, i to od majke i bake malodobne te jedne svjedokinje pa u takvoj situaciji nije bilo osnove za podizanje optužnice.

Optužno je vijeće, međutim, utvrdilo kako nisu ostvarene zakonske pretpostavke za obustavu postupka, a također da ne postoje niti razlozi za njezinim vraćanjem, odnosno da bi prikupljeni dokazi nisu u tolikom proturječju da bi na raspravi izricanje osuđujuće presude bilo nemoguće.

- Vijeće je nakon razmatranja predmeta utvrdilo da za sada prikupljeni dokazi upućuju u dovoljnoj mjeri na to da je okrivljeni osnovano sumnjiv za kazneno djelo koje mu se stavlja na teret, a okrivljeni će na raspravi biti u mogućnosti iznijeti cjelokupnu obranu pred sudom i predlagati izvođenje dokaza pa će se, nakon provođenja svih dokaza i utvrđivanja svih relevantnih činjenica, pokazati je li okrivljeni odgovoran za ono što mu se optužnim aktom stavlja na teret - navodi se u rješenju protiv kojeg žalba nije dopuštena.