Mikac: Stvorila se negativna klima i za moj i za ugled Čistoće i za svačiji, a da ne znam što sam skrivio

vv | 15.1.2020. u 13:30h | Objavljeno u Crna kronika

Gotovo šest sati svjedočili su proteklog utorka na varaždinskim Općinskom sudu Davor Skroza, direktor varaždinske Čistoće, te Matija Mikac, viši predavač na Sveučilištu Sjever, kojeg varaždinsko komunalno poduzeće tuži zbog napisa u FB grupi „Varaždinsko smeće u vezi načina i cijene zbrinjavanja otpada, odnosno istupa na prosvjedu na središnjem varaždinskom trgu 5. siječnja prošle godine.

Neargumentirano prozivanje
- Varkom je još 2000., i to među prvima u Hrvatskoj, krenuo u primarnu selekciju komunalnog otpada, koju je 2002. nastavila Čistoća, tako da me kao odgovornu osobu tužitelja pogodilo to što se na javnom skupu spominjala riječ pljačka i krađa u vezi rada poduzeća, koje se neargumentirano proziva zadnjih dvije godine, ukazao je Skroza.
Ukazao je da je Čistoća do 2013. naplaćivala uslugu zbrinjavanja komunalnog otpada po članu domaćinstva, ali se s time trebalo prekinuti zbog izmjena propisa, što je osobito zasmetalo domaćinstvima s jedinim ili dva člana.
- Pomno proučavajući Uredbu i Zakon o održivom gospodarenju otpadom, shvatili smo da kriterij za određivanje cijene minimalne javne usluge ne može biti niti broj članova domaćinstava niti kvadratura niti volumen posude, već da je fiksni dio cijene zbrinjavanja isti za sve, a varijabilni dio se obračunava po količini predanog miješanog komunalnog otpada, rekao je direktor Čistoće.
Naglasivši da je zadaća Čistoće omogućiti građanima, odnosno jedinicama lokalne samouprave, da funkcionira djelatnost zbrinjavanja i ostvaruju se dogovoreni ciljevi, Skroza je napomenuo da Čistoća posluje s pozitivnom nulom, kao i da se uspijevaju smanjiti količina miješanog komunalnog otpada na 6.700 tona s 10.150 tona, odnosno povećati količine sirovina pa je tako lani prikupljeno 1.450 tona papira i 850 tona plastike, dok je godinu dana ranije to iznosilo 1.200, odnosno 660 tona.

Mikac pozivan na razgovor
- Usprkos takvom radu, tuženik je na račun Čistoće, koja ima 113 zaposlenih, javno uputio neistine, spominjući pljačku i krađe. Čistoća se proziva, iako je na javnim tribinama objašnjavano da su primijenjeni propisi. Štoviše, osobno sam pozivao tuženika na razgovor, i to u dva navrata, no tuženik nije došao, rekao je Skroza, dodajući da tvrtku treba zaštititi od neargumentiranih prozivanja i omalovažavanja, koja utječu na ugled poduzeća.
Nakon prozivanja poduzeća na prosvjedu, kako je dodao, povećao se broj poziva putem telefona u Službi za korisnike, porastao je broj neplaćenih računa, radnici su se počeli pratiti i snimati na terenu, dok su on i supruga osobno imali neugodnosti, a neki građani čak su dolazili obračunati se s njime u poduzeće, ali su bili spriječeni na porti.
- Neki su otišli tako daleko da su objavljivali slike punih kontejnera s lokacija koje nemaju veze sa Varaždinom, dok ima dobrih primjera kod kojih građani vode brigu o kontejnerima koje zaključavaju. Čak su i neki direktori komunalnih tvrtki tražili moju smjenu i preko gradonačelnika i da se ispričam, iako radim po zakonu. Dakle, stvorila se negativna klima, koja još i sad traje, ali ne u istom obujmu jer su i ostale jedinice lokalne samouprave počele primjenjivati zakonsku regulativu, a Ministarstvo zaštite okoliša uputilo je mišljenje i pojašnjenje te je proveden nadzor načina pružanja javne usluge zbrinjavanja, a pogotovo način formiranja cijene minimalne javne usluge, rekao je Skroza, naglasivši da je u Čistoći proveden nadzor tržišne inspekcije i da nikakve nepravilnosti nisu utvrđene za područje Grada Varaždina.

Iz Preloga kod Čehoka
Nakon što je Hrvoje Petrić, punomoćnik tuženika, zatražio da u transkriptu zapisa govora na prosvjedu Skroza pokaže gdje bi Matije Mikca rekao da Čistoća pljačka, krade ili vara građane, punomoćnik Čistoće Krešimir Jelaković usprotivio se tome jer, kako je rekao, direktor tužitelja ni u jednom trenutku nije citirao nikakve riječi s javnog skupa, već je isključivo govorio o ukupnosti i smislu izjava koja su predmet tužbe, a iz samog transkripta jasno proizlazi i riječ pokradeni.
Skroza je zatim pojasnio okolnosti dogovora oko jedinične cijene fiksnog dijela troška zbrinjavanja komunalnog otpada, kao i da je uputio dopis Fondu s pitanjem kada će se početi sufinancirati troškovi prikupljanja plastike, ali da nije pokrenuo nikakav spor radi naknade štete. Upitan je i za neugodnosti o kojima je govorio.
- Ne znam tko je došao obračunati se sa mnom jer je zaustavljen na porti. Ne znam ni točan datum tog slučaja, ali je sve na porti gdje je osoba legitimirana. A osobe s kojima smo supruga i ja imali neugodnosti prijavljene su policiji, dok Čistoća niti ja osobno nismo pokrenuli sudske postupke protiv njih, odgovorio je Skroza.
Objašnjavajući zašto mislim da su pojašnjenja i dopisi Ministarstva zaštite okoliša utjecali na promjenu javne klime prema Čistoći, Skroza je rekao da su društva, koja su radila protivno zakonu, nakon toga prestala pričati, a najglasnije je bilo Prekom iz Preloga.
- Gradonačelnik Preloga je s odvjetnikom i direktorom Prekoma čak došao gradonačelniku Grada Varaždina i zatražio da se Čistoća ispriča i prestane "raditi po zakonu", otkrio je Skroza te napomenuo da protiv Prekoma niti jednog drugog govornika na prosvjedu nije pokrenut postupak.

Vlasnici utvrdili cijenu
- Trošak minimalne javne usluge, dakle fiksni dio zbrinjavanja, mora se naplatiti radi ekonomskog održivog poslovanja društva. Zakon ne predviđa povlaštene kategorije, već pojedine jedinice lokalne samouprave mogu donijeti odluku o sufinanciranju povlaštenih kategorija. Iznos minimalne javne usluge kreće se ovisno o broju odvoza i jediničnoj cijeni, što određuju jedinice lokalne samouprave. Od 26 jedinica lokalne samouprave koje su vlasnici Čistoće, 15 jedinica lokalne samouprave koristi njezinu uslugu prikupljanja komunalnog otpada. Čistoća je sa svima njima održala u prosincu 2017. i tada je zauzet stav da će jedinična cijena za sve korisnike po odvozu biti ista te će iznositi 7,33 kn po jednom odvozu, rekao je Skroza.
Dodao je da bi se cijena minimalne javne usluge mogla smanjiti ukoliko bi Fond za zaštitu okoliša podmirivao troškove zbrinjavanja reciklabilnog otpada, što se ponovno pokušava, iako je takav pokušaj propao 2016.
-Zbrinjavanje plastike sada plaća Čistoća, dok je neki drugi odlažu na odlagalište i ne znam kako će oni moći smanjiti cijenu ukoliko će zbrinjavanje plastike plaćati, rekao je Skroza koncesionaru Fond, ukazao je Skroza te napomenuo da preko Facebooka i upita gradskih vijećnika tuženi i dalje ustraje na tome da Čistoća obmanjuje javnosti i ne provodi svoje poslovanje kako bi trebala, odnosno da ostvaruje ekstra profite.

"Ne bavim politikom, već optimizacijskim metodama"
- Ne bavim politikom, već optimizacijskim metodama, i to znanstveno i stručno, rekao je na početku svjedočenja Matija Mikac te napomenuo da ga problematika zbrinjavanja otpada uopće nije zanimala sve do 1. srpnja 2017. kada je, kao i svi korisnici, dobio na potpis izjavu iz Čistoće te shvatio da cijena raste, prvenstveno gledajući vlastiti stan i bakinu kuću.
- Koliko se sjećam, Skroza je imao dva istupa gdje je realno opisao stvari, ali je gradonačelnik tvrdio da se cijene neće mijenjati pa da se hoće mijenjati. Poslao sam svoju izjavu Čistoći te stavio neku natuknicu zar ne može biti manje. I tada sam odlučio vidjeti što se sve nalazi iza toga te sam počeo komentirati, napomenuo je Mikac te potvrdio da je stvarno imao namjeru odazvati se pozivu Skroze, ali je bio poslovno zauzet, ali nakon što je dobio loše vrećice za bio otpad, odgovorio je da neće doći jer sumnja u stručnost kadra.
Proučavajući zakonsku regulativu, kako je dodao, shvatio je da postoje dva elementa na koje bi se moglo utjecati da građani dobiju nižu cijenu i to je bio njegov jedini interes.
- Naime, iz Uredbe proizlazi da krajnji korisnik ne bi trebao plaćati prikupljanje reciklažnog otpada, odnosno plastike i papira. Zvao sam i ministarstvo u vezi toga gdje su mi rekli da se to ne bi trebalo naplaćivati, ali iz dostupnih materijala proizlazi da se naplaćuje, odnosno da su ti odvozi obračunati u cijenu. To sam prihvatio s obzirom da g. Skroza i gradonačelnik izjavljivali da je to tak, rekao je Mikac te napomenuo da je dobio odgovor da Čistoća ne može od Fonda naplatiti odvoz papira i plastike i da se to ne može dirati.
Na temelju podataka s Gradskog vijeća, kako je dodao, izračunao je prosječnu količinu papira i plastike po korisniku te zaključio da je prevelik broj odvoza u minimalnoj javnoj usluzi, odnosno kad bi se smanjio broj odvoza papira i plastike - cijena bi mogla biti manja.
-Ljudi su bili nezadovoljni i grad je zbog toga pokrenuo javno savjetovanje i ja sam dostavi Gradu dva prijedloga, no moj glavni prijedlog je bio da se smanji broj odvoza, što bi rezultiralo nižom cijenom. Nisam rekao da kradu, ali sam rekao da bi se ista stvar mogla riješiti s manjim brojem odvoza. Nisam rekao da Čistoća krade i vara, ali je Čehok negdje upotrijebio riječ šlampavo vezano za otpad te sam se prihvatio riječi šlamperaj i to sam ponovio dvadeset puta i rekao da ako se 6-7 000 domaćinstava smanji cijena za 15-20 kuna je to 130-140 tisuća kuna., rekao je Mikac te napomenuo da je dva dana nakon tužbe Sveučilištu Sjever poslan dopis iz ureda gradonačelnika da će Grad obustaviti daljnje donacije ako ne jave što će učiniti vezano uz njegove izjave, nakon čega se zapitao što mu je sve to trebalo jer se stvorila negativna klima i za njegov ugled i za ugled Čistoće i za svačiji ugled, a da ne zna što je skrivio.