U jako teškoj situaciji parovi, među kojima je i jedan iz Varaždina, koji su htjeli posvojiti djecu

| 18.2.2023. u 11:33h | Objavljeno u Crna kronika

Međudržavna posvojenja iz DR Kongo nisu zakonski moguća još od 2017. godine, upozorava US State Department već godinama

Dok u nas postoje oprečne informacije o (ne)mogućnosti posvajanja djece iz DR Kongo, koje se kreću od toga da legalna posvojenja (više) uopće nisu moguća pa do tvrdnji da su (neka) kongoanska djeca posvojena prema uputi čak i našeg ministarstva, američki Ured za konzularne poslove nedvosmisleno upozorava građane već godinama na nemogućnost legalnih posvojenja djece iz DR Kongo.

„Demokratska Republika Kongo: Međudržavna posvojenja i dozvole za izlazak obustavljene“ zadnje je upozorenje još iz svibnja 2020. godine.

-Ministarstvo pravosuđa (MOJ) Demokratske Republike Kongo (DRC) potvrdilo je američkom veleposlanstvu u Kinshasi da su, skladno zakonu iz 2016., međudržavna posvojenja iz DR Konga i dalje obustavljena, i to  od 15. srpnja 2016. godine. Ministarstvo vanjskih poslova te Ministarstvo za spol, obitelj i djecu, kao i imigracijska uprava (DGM), slažu se da međudržavna posvojenja iz DRC-a trenutno nisu zakonski moguća, stoji u upozorenju Ureda za konzularne poslove američkog Ministarstva vanjskih poslova.

Zbog obustave posvojenja i kontinuirane obustave izdavanja izlaznih dozvola u slučajevima posvojenja, kako se naglašava, DGM neće dopustiti posvojenoj djeci da napuste teritorij Konga. 

-Dakle, posvojena djeca nemaju legalan način da izađu iz zemlje. Dok se obustava posvajanja i suspenzija izlaznih dozvola ne ukine, Ministarstvo vanjskih poslova snažno preporučuje da se u ovom trenutku ne pokreće proces posvajanja u DRC-u. I dalje tražimo od agencija za posvajanje da ne upućuju nove kongoanske slučajeve posvajanja budućim posvojiteljima iz SAD-a s obzirom na obustavu usvajanja i nepostojanje bilo kakvog pravnog puta za izlazak djece iz zemlje, navodi Ured za konzularne poslove Ministarstva vanjskih poslova SAD-a.

Uz ovo upozorenje od prije dvije godine, stoje još dva slična, od kojih najstarije iz 2017. glasi   „Ministarstvo vanjskih poslova snažno preporučuje – protiv posvajanja iz Demokratske Republike Kongo (DR Kongo)“,

U z ovo upozorenju,  koje zamjenjuje upozorenje izdano 25. travnja 2016., stoji da Ministarstvo vanjskih poslova i dalje traži od agencija za posvojenje da ne upućuju nove kongoanske predmete posvojenja budućim posvojiteljima iz SAD-a jer je „trenutačna suspenzija izlaznih dozvola i dalje čvrsto na snazi“.  

Ova upozorenja sukladna su izjavama kongoanskih dužnosnika da strani državljani nisu u mogućnosti legalno posvojiti djecu od 2017. godine, kada je donijet novi zakon o obitelji, kao i da kod toga ne postoje iznimke. Kako je onda u Hrvatskoj posvojeno stotinjak kongoanske djece, posebice zadnjih godina - krajnje je, blago rečeno, nejasno. No, zato je očigledno da su u jako teškoj situaciji četri hrvatska para, među kojima je i jedan iz Varaždina, koji su htjeli posvojiti kongoansku djecu, ali su u Zambiji ponevno uhićeni te im se opet sudi za pokušaj trgovanja djecom.