U jako teškoj situaciji parovi, među kojima je i jedan iz Varaždina, koji su htjeli posvojiti djecu

| 18.2.2023. u 11:33h | Objavljeno u Crna kronika

Međudržavna posvojenja iz DR Kongo nisu zakonski moguća još od 2017. godine, upozorava US State Department već godinama

Dok u nas postoje oprečne informacije o (ne)mogućnosti posvajanja djece iz DR Kongo, koje se kreću od toga da legalna posvojenja (više) uopće nisu moguća pa do tvrdnji da su (neka) kongoanska djeca posvojena prema uputi čak i našeg ministarstva, američki Ured za konzularne poslove nedvosmisleno upozorava građane već godinama na nemogućnost legalnih posvojenja djece iz DR Kongo.

„Demokratska Republika Kongo: Međudržavna posvojenja i dozvole za izlazak obustavljene“ zadnje je upozorenje još iz svibnja 2020. godine.

-Ministarstvo pravosuđa (MOJ) Demokratske Republike Kongo (DRC) potvrdilo je američkom veleposlanstvu u Kinshasi da su, skladno zakonu iz 2016., međudržavna posvojenja iz DR Konga i dalje obustavljena, i to  od 15. srpnja 2016. godine. Ministarstvo vanjskih poslova te Ministarstvo za spol, obitelj i djecu, kao i imigracijska uprava (DGM), slažu se da međudržavna posvojenja iz DRC-a trenutno nisu zakonski moguća, stoji u upozorenju Ureda za konzularne poslove američkog Ministarstva vanjskih poslova.

Zbog obustave posvojenja i kontinuirane obustave izdavanja izlaznih dozvola u slučajevima posvojenja, kako se naglašava, DGM neće dopustiti posvojenoj djeci da napuste teritorij Konga. 

-Dakle, posvojena djeca nemaju legalan način da izađu iz zemlje. Dok se obustava posvajanja i suspenzija izlaznih dozvola ne ukine, Ministarstvo vanjskih poslova snažno preporučuje da se u ovom trenutku ne pokreće proces posvajanja u DRC-u. I dalje tražimo od agencija za posvajanje da ne upućuju nove kongoanske slučajeve posvajanja budućim posvojiteljima iz SAD-a s obzirom na obustavu usvajanja i nepostojanje bilo kakvog pravnog puta za izlazak djece iz zemlje, navodi Ured za konzularne poslove Ministarstva vanjskih poslova SAD-a.

Uz ovo upozorenje od prije dvije godine, stoje još dva slična, od kojih najstarije iz 2017. glasi   „Ministarstvo vanjskih poslova snažno preporučuje – protiv posvajanja iz Demokratske Republike Kongo (DR Kongo)“,

U z ovo upozorenju,  koje zamjenjuje upozorenje izdano 25. travnja 2016., stoji da Ministarstvo vanjskih poslova i dalje traži od agencija za posvojenje da ne upućuju nove kongoanske predmete posvojenja budućim posvojiteljima iz SAD-a jer je „trenutačna suspenzija izlaznih dozvola i dalje čvrsto na snazi“.  

Ova upozorenja sukladna su izjavama kongoanskih dužnosnika da strani državljani nisu u mogućnosti legalno posvojiti djecu od 2017. godine, kada je donijet novi zakon o obitelji, kao i da kod toga ne postoje iznimke. Kako je onda u Hrvatskoj posvojeno stotinjak kongoanske djece, posebice zadnjih godina - krajnje je, blago rečeno, nejasno. No, zato je očigledno da su u jako teškoj situaciji četri hrvatska para, među kojima je i jedan iz Varaždina, koji su htjeli posvojiti kongoansku djecu, ali su u Zambiji ponevno uhićeni te im se opet sudi za pokušaj trgovanja djecom.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci