Majci (45) godina dana zatvora zbog neplaćene alimentacije Foto: Pixabay/ilustracija

Majci (45) godina dana zatvora zbog neplaćene alimentacije

VV | 27.1.2023. u 13:21h | Objavljeno u Crna kronika

Iako je prvotno zbog neplaćanja alimentacije za svoju djecu prema presudi Općinskog suda u Varaždinu dobila uvjetnu kaznu u visini jedne godine uz rok kušnje u trajanju od tri godine ukoliko ne učini novo kazneno djelo uz plaćanje iznosa 46.241,85 kuna svojim kćerima N. K. i A. K., oštećenima u ovom slučaju, 45-godišnja D. K. će na kraju ipak morati u zatvor.

Presudom koja je inicijalno donijeta 2019. godine na Općinskom sudu u Varaždinu, u posljednje tri godine nije platila ništa od navedenog iznosa oštećenim kćerima pa je samim time prema mišljenju suda pokazala potpunu pasivnost u pogledu izvršenja obveze naložene sudskom presudom.

Već je 2020. godine bio produljen rok za isplatu 46 tisuće kuna, ali 2021. godine je Općinsko državno odvjetništvo pokrenulo postupak za ukidanje uvjetne kazne jer nije platila ni dio iznosa.  Ona se branila da nije bila u mogućnosti platiti navedeni iznos budući da je nezaposlena.

- Bila je u Njemačkoj na 3 dana te je pokušala tamo pronaći posao međutim ni tamo nije uspjela pronaći posao. Plan joj je da se zaposli u Hrvatskoj te da od tih prihoda podmiri navedeni dug. Živi s majkom te se uzdržava od majčine mirovine. Zamolila je sud da odgodi sjednicu na nekoliko mjeseci u kojem roku bi pokušala pronaći posao i otplatiti što veći dio duga - navela je na ročištu Općinskog suda u Varaždinu prošle godine.

Iz dopisa Centra za socijalnu skrb Varaždin od 10. svibnja 2022., proizlazi da je do sada bila zaposlena u hotelu Turist, Domu za starije osobe Matija u Babincu, u pilani Friščić u Dubravi Križovljanskoj te sveukupno ima oko 16,5 godina radnog staža.

Osuđenica je nezaposlena unazad dvije godine i ne ostvaruje nikakav prihod, ali nije prijavljena u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Povremeno se bavi nadničarenjem u okolnom susjedstvu, međutim za isti rad najčešće dobije nadnicu u naravi (hrani). Njezina majka je umirovljenica i prima mirovinu u mjesečnom iznosu oko 2.400,00 kuna i što je kućanstvu jedini prihod od kojeg se uzdržavaju. Istaknuto je da i kada je bila zaposlena, nije uplaćivala ništa oštećenim kćerkama. 

Izvanraspravno vijeće koje je odlučivalo o ukidanju uvjetne kazne je na kraju odlučilo da joj se ukida spomenuta uvjetna kazna, unatoč njenim obećanjima da će početi isplaćivati iznos od 46 tisuće kuna kada nađe posao zbog čega je i tražila da se odgodi vijeće te produlji rok za isplatu. Vijeće smatra da je potpuno radno sposobna i nema nikakvih dokaza o postojanju okolnosti koje bi ju spriječile da ispuni svoju obvezu, a obvezu naknade štete u navedenom iznosu nije ispunila niti u minimalnom dijelu.