Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović Foto: screenshot HRT

Ministar Davor Božinović: Odluka o novim mjerama ovog tjedna

Varaždinske vijesti/HRT | 19.11.2020. u 10:22h | Objavljeno u Aktualno

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je danas na sjednici Vlade da su pripremljene opcije uvođenja dodatnih epidemioloških mjera na nacionalnoj razini u slučaju da će brojevi novozaraženih koronavirusom nastaviti rasti. Odluka se treba donijeti tijekom ovog tjedna, rekao je Božinović novinarima nakon sjednice Vlade, dodavši kako su aktualne mjere na snazi do ponedjeljka, objavio je HRT na svom portalu.

- Imali smo ovaj tjedan tjedni porast negdje oko 10 posto i već smo u prošlu nedjelju rekli da nije dovoljno stabilizirati stope rasta nego da treba osigurati pad broja novozaraženih. S obzirom da se to nije dogodilo, razmotrene su opcije koje se odnose na ograničavanje broja ljudi koji mogu biti na društvenim okupljanjima, na radno vrijeme ugostiteljskih objekata, vjerojatno na obvezu rada od doma i uvođenje smjenskog rada tamo gdje je to moguće i otprilike to je taj krug mjera, rekao je novinarima.

Naglasio je da možemo govoriti o brojevima većim ili manjim, ali da i najmanji brojevi mogu biti problem - da se okupi primjerice i 10 ljudi, ako među njima ima širitelja virusa, to može biti problem, pojasnio je.

- Poanta svega je disciplina. Svi već mjesecima znaju koje su to mjere koje sprečavaju brzinu širenja virusa, nema se tu što puno dodati ni reći, rekao je.

Ranije na sjednici Vlade Božinović je rekao da su pripremljene opcije uvođenja dodatnih nužnih epidemioloških mjera za razinu Hrvatske.

- Kao što smo i najavili, ako ovaj tjedan brojevi budu dalje u rastu, moramo učiniti sve kako bi se održala funkcija zdravstvenog i bolničkog sustava, rekao je Božinović na sjednici Vlade.

U proteklih tjedan dana Stožer civilne zaštite donio je pet novih odluka vezanih za pooštravanje, odnosno uvođenje dodatnih nužnih epidemioloških mjera u županijama, tako u ovom trenutku 10 županija ima strože mjere od onih na nacionalnoj razini.

Što se tiče provođenja nadzora, u proteklom tjednu inspektori su obavili više od 17.800 nadzora poslovnih subjekata, klubova, drugih ugostiteljskih objekata i javnih okupljanja, izvijestio je Božinović.

Izdali su 723 upozorenja, uz 20 prekršajnih naloga, ukupnog iznosa 600.000 kuna.

Kao što je najavljeno na prošloj sjednici Stožera, podsjetio je Božinović, koordinacija Ravnateljstva civilne zaštite, Ravnateljstva policije i Državnog inspektorata će u sljedećem razdoblju ići sa striktnim mjerama s obzirom na to da su procijenili da je već toliko toga izrečeno kada je u pitanju poštivanje mjera da su sve pravne osobe i građani svjesni mjera kojih bi se trebali držati kako bi se usporilo širenje pandemije koronavirusa. Što se tiče opreme, u skladištima Ravnateljstva ima oko 12,2 milijuna različitih artikala, što je oko 1300 tona zaštitne opreme koja se redovito izdaje korisnicima te se zanavlja u skladištima., objavio je HRT na svom portalu.